ApărareȘtiri

Rusia a început să desfășoare aproape 2.000 de militari în Nagorno-Karabah ca forță de menținere a păcii

Sursa: Armenia, Twitter

Rusia a început marți să disloce primii militari din trupele de menținere a păcii în regiunea disputată Nagorno-Karabah, în contextul în care un elicopter militar rusesc a fost doborât accidental de azeri în zona frontierei dintre Armenia și Azerbaidjan.

“Avioanele militare de transport Il-76 cu membrii forței de menținere a păcii ruse au decolat de pe aerodromul Vostocinâi din Ulianovsk”, a transmis Ministerul rus al Apărării, potrivit agenției de știri TASS.

Rusia va desfășura 1.960 de trupe de menținere a păcii, 90 de vehicule blindate și 380 de unități de vehicule și echipamente militare, a precizat ministerul.

Acordul de armistițiu, semnat de președintele rus Vladimir Putin, președintele azer Ilham Aliyev și prim-ministrul Armeniei, a intrat în vigoare marți, de la ora locală 01:00 (21:00 GMT luni).

Anunțul noului acord susținut de Kremlin a stârnit neliniște în Armenia, unde protestatarii au ieșit pe străzi și au luat cu asalt clădirea guvernului pentru a se opune unui acord pe care îl consideră unilateral, după ce mii de armeni au fost uciși în lupte. În schimb, în unele zone din Azerbaidjan, oamenii au ieșit pe străzi pentru a sărbători.

Noul armistițiu între azeri și armeni, mediat de Rusia, survine la mai puțin de 24 de ore după ce un elicopter rus de atac Mi-24 a fost doborât în vestul Armeniei.

Ministerul de Externe al Azerbaidjanului a acceptat răspunderea pentru incident, și-a prezentat scuze Rusiei, indicând că elicopterul Mi-24 a fost doborât din greșeală de forțele azere.

Elicopterul de atac de tip Mil Mi-24 a fost doborât de un sistem portabil de apărare antiaeriană în apropierea graniței Armeniei cu exclava azeră Nakhchivan în jurul orei locale 18:30, a informat Ministerul rus al Apărării.

Autoritățile ruse au transmis că elicopterul însoțea un convoi militar, dar nu au clarificat scopul convoiului. Rusia are o bază militară majoră în Armenia, dar aceasta se află la aproximativ 150 de kilometri de locul în care a fost doborât elicopterul, transmite The Associated Press.

Doi dintre membri ai echipajului au murit, iar un altul a fost evacuat, prezentând răni de o gravitate medie, a adăugat ministerul.