ApărareȘtiri

Rusia a exportat echipamente militare în valoare de peste 180 de miliarde USD în 122 de țări în ultimele două decenii

Su-57 (Tass)

Din 2000 și până astăzi, agenția guvernamentală rusă de export de articole militare Rosoboronexport JSC a livrat echipamente militare în valoare de peste 180 de miliarde de dolari către 122 de țări, se arată într-un comunicat cu ocazia celebrării a două decenii de la înființarea instituției.

În această perioadă, principalii indicatori financiari ai agenției – portofoliul de comenzi și volumul exporturilor – au crescut de cinci ori.

De-a lungul anilor, Rosoboronexport, parte din corportația rusă de stat Rostec, a încheiat peste 26.000 de contracte cu parteneri străini din 122 de țări, a declarat Serghei Chemezov, director general al Rostec și președinte al Consiliului de administrație al Rosoboronexport.

“Partenerii noștri străini au primit produse de aviație în valoare de peste 85 miliarde de dolari. Volumul exporturilor pentru apărarea aeriană și forțele terestre a depășit 30 de miliarde de dolari pentru fiecare dintre aceste tipuri de forțe armate, iar pentru forțele navale s-a ridicat la peste 28 de miliarde de dolari”, a declarat Alexander Mikheev, directorul general al Rosoboronexport.

De asemenea, în următorii cinci-șase ani, Rosoboronexport intenționează să lanseze pe piața internațională de armament aproape 50 de noi echipamente militare, inclusiv vehicule blindate pe baza platformei Armata, avioane de generația a cincea Su-57, elicoptere navale Ka-52K și o nouă generație de puști de asalt Kalashnikov: seria 200.

Rosoboronexport acordă o atenție specială proiectelor de parteneriat industrial cu clienți străini, susține directorul general al companiei.

“Economiile lumii necesită astăzi localizarea producției, clienții sunt interesați de transferul de tehnologii, de crearea de locuri de muncă. Prin urmare, țările din Asia de Sud-Est, Africa de Nord, India, China și-au format deja propriile platforme industriale. Rosoboronexport este gata să lucreze pentru ei și împreună cu industria, cu Rostec, pentru a promova soluții de înaltă tehnologie din Rusia, pentru a dezvolta noi produse împreună cu partenerii”, a declarat Alexander Mikheev.

Mai mult, la cererea președintelui rus Vladimir Putin, Rosoboronexport și-a diversificat activitățile, iar în acest moment se ocupă și de promovarea produselor cu dublă utilizare, militară și civile, pe piețele externe, de la echipamente de securitate de înaltă tehnologie la echipamente medicale pentru spitale.

“Rosoboronexport a format o unitate specială care se va ocupa doar de produse non-militare. Aceasta este una dintre noile direcții pe care compania le implementează deja împreună cu întreprinderi atât în ​​interiorul, cât și în afara complexului militar-industrial”, a adăugat Alexander Mikheev.

Anterior, Mikheev a afirmat că Rosoboronexport intenționează să livreze echipamente militare în valoare de 13 miliarde de dolari anul acesta, în pofida dificultăților cauzate de pandemie.