ApărareȘtiri

Rusia a bombardat, pentru a treia oară, podul peste limanul Nistrului, care leagă Bugeacul de restul Ucrainei

Podul peste limanul Nistrului (24tvua/Twitter)

Forțele ruse au bombardat, pentru a treia oară, podul peste limanul Nistrului, care leagă orașul ucrainean Odesa de regiunea Bugeac, teritoriu anexat ilegal de Rusia Țaristă și URSS de la România, iar care în prezent este locuit de o populație multietnică, inclusiv români, dar și numeroși ruși.

Potrivit lui Serhiy Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației militare regionale Odesa, podul de peste estuarul Nistrului din regiunea Odesa are o importanță strategică, deoarece asigură legături logistice între districtele sudice ale regiunii Odesa și restul Ucrainei, relatează postul 24tv.ua.

Podul a fost deja avariat serios în urma atacurilor anterioare, din 26 și 27 aprilie.

Experții consideră că Rusia a trecut la bombardarea intensă a infrastructurii feroviare din Ucraina pentru a opri exportul de mărfuri. De altfel, bombardarea podului peste estuarul Nistrului ar bloca planurile Kievului de a exporta grâne prin porturi din România sau Bulgaria.

Totodată, distrugerea podului ar însemna izolarea regiunii de la gurile Dunării de restul Ucrainei, lucru ce ar facilita un eventual atac aeropurtat rusesc într-o regiune populată de peste 100.000 de etnici ruși. O eventuală prezență militară rusă în Bugeac, care ar permite joncțiunea cu trupele ruse din Transnistria, ar complica extrem de mult situația securității Republicii Moldova, dar și a României.

De altfel în urmă cu o săptămână, un general rus a afirmat că Moscova vrea să ocupe sudul Ucrainei pentru a crea un culoar terestru spre regiunea separatistă din Republica Moldova, unde ar fi fost înregistrate „fapte de oprimare a populației rusofone”.

În evul mediu, regiunea a fost stăpânită inițial de Țara Românească, iar ulterior de Moldova, perioadă în care a purtat numele dinastiei Basarabilor, până la anexarea de către turci în 1484. Stăpânirea turco-tătară în această zonă de stepă, redenumită Bugeac, s-a încheiat în 1812, când Rusia Țaristă a preluat controlul asupra regiunii de est a Principatului Moldovei. Ulterior, în urma războiului Crimeei, Rusia Țaristă a fost forțată de Marile Puteri să cedeze Moldovei (România, după 1859) cele trei județe din Bugeac (Cahul, Bolgrad și Ismail). Însă Moscova nu a renunțat la acest teritoriu, astfel că la încheierea războiului ruso-româno-turc din 1877-1878, România a fost forțată de aliatul său, Rusia, să-i cedeze această regiune.

Bugeacul, împreună cu restul teritoriului dintre Prut și Nistru s-a unit cu România în 1918, însă, Rusia sovietică a forțat, din nou, România să-i cedeze acest teritoriu.  În anul 1991, Ucraina a moștenit Bugeacul după prăbușirea Uniunii Sovietice.