ApărareȘtiri

Rotația IX în cadrul Atlantic Resolve: SUA dislocă o brigadă cu 90 de tancuri M1A2 Abrams în Europa, pentru nouă luni

Tancuri M1 Abrams și vehicule Bradley din cadrul Brigăzii 1 Blindate (US Army)

Brigada 3 blindată (Armored Brigade Combat Team – ABCT) din cadrul Diviziei 4 Infanterie va fi dislocată în Europa, pentru o rotație de nouă luni, în cadrul Operațiunii Atlantic Resolve, se arată într-un comunicat al Forțelor Terestre al SUA în Europa și Africa.

Unitatea ar trebui să înlocuiască Brigada 1 Blindată din cadrul Diviziei 1 Infanterie a Armatei SUA, care trebuia să-și încheie misiunea în Europa în luna martie, însă Pentagonul a prelungit șederea acestei brigăzi, în scopul consolidării securității Flancul estic, în mod special a României, Poloniei și Letoniei, relatează publicația Stars and Stripes.

Astfel, în contextul invaziei ruse în Ucraina, Statele Unite vor avea trei  brigăzi blindate în Europa în același timp, pentru prima dată în peste un deceniu.

Brigada dislocată în Europa va fi formată din aproximativ 4.000 de militari, cu 90 de tancuri M1A2 Abrams, 150 de mașini de luptă ale infanteriei Bradley și 15 obuziere autopropulsate M109 Paladin și 1.500 de vehicule pe roți și pe șenile.

Echipamentele brigăzii vor ajunge luna această în porturi din Danemarca, Grecia și Olanda, iar militarii încep să sosească în aprilie.

La fel ca în ultimii ani, în cadrul acțiunilor de descurajare a activităților ostile ale Rusiei, România va găzdui militari din cadrul unităților dislocate prin rotație de către Washington.

Elemente din cadrul brigăzii au mai fost prezente în România în cursul anului 2017, când au participat la exercițiile multinaționale desfășurate în țara noastră.

Aceasta va fi cea de-a noua rotație a forțelor blindate americane în cadrul operațiunii Atlantic Resolve. Anual, în Europa sunt dislocați aproximativ 7.000 de militari americani, prin rotație, timp de nouă luni.

Dislocarea prin rotație a forțelor americane în Europa, pentru o perioada de nouă luni, în sprijinul Atlantic Resolve este o dovadă a angajamentului puternic și neobosit al SUA față de NATO și Europa, au transmis autoritățile americane.

Trupele americane au rolul de a se antrena alături de aliații și partenerii NATO, dar și de a descuraja o potențială acțiune ostilă a Rusiei împotriva vreunui membru al alianței transatlantice.

Brigada americană, care a mai fost în Europa și în 2017, va activa pentru următoarele nouă luni într-un climat de securitate tensionat pe fondul agresiunii ruse împotriva Ucrainei. În acest context, Statele Unite au dislocat în prezent aproximativ 100.000 de militari în Europa (inclusiv 2.400 în România), cel mai mare număr din ultimele aproape două decenii.