ApărareȘtiri

România vrea să producă transportoare blindate Piranha V în parteneriat cu bulgarii

Transportor blindat Piranha V (foto: General Dynamics European Land Systems)

România este în discuții avansate cu Bulgaria privind producția în parteneriat de transportoare blindate Piranha V pentru echiparea armatei bulgare, dar și pentru export către alte țări, a anunțat Nicolae Nasta, directorul general al Romtehnica, la o conferință organizată de Gândirea militară românească si Asociatia I2DS2, în marja BSDA 2022.

Bulgarii plănuiesc de mai mulți ani să achiziționeze 150 de transportoare blindate, în cadrul unui program în valoare de 1,46 miliarde de leva (823 milioane dolari). O primă licitație a fost anulată în 2021, deoarece ofertele depuse depășesc semnificativ bugetul alocat de Guvernul de la Sofia.

„Deja suntem în proceduri avansate cu vecinii bulgari. Ministrul Apărării din Bulgaria a fost în România acum două săptămâni. M-am întâlnit cu el. Am participat la întâlnire cu domnul Dîncu. Și am lansat această dorință a noastră, ca împreună, printr-un joint-venture România-Bulgaria, să participăm la programul lansat în Bulgaria de 150 de transportoare”, a afirmat Nasta, la conferința de deschidere a celei de-a opta ediții a celei mai mari expoziții de tehnică militară și aerospațială din regiunea Mării Negre – BSDA 2022.

Directorul Romtehnica a indicat că potențialul parteneriat româno-bulgar ar putea participa și la programe de înzestrare din alte țări, precum Grecia sau Estonia.

„Și de acolo, împreună cu ei, cu Ministerul Economiei, Romarm, Uzina Mecanică București, la programele care urmează în Grecia, în Estonia ș.a.m.d.”, a adăugat oficialul.

Marius Nasta a menționat și programul slovac de înzestrare cu transportoare blindate, unde România propunea Piranha V. Oficialul a precizat că Guvernul de la Bratislava a ales oferta finlandeză, preferând Patria AMVXP 8×8.

România a comandat un număr de 227 de transportoare de la firma General Dynamics European Land Systems – Mowag, dintre care primele 36 de transportoare fabricate în Elveția, iar restul realizate în România, la Uzina Mecanică București. Valoarea contractului se ridică la aproximativ 895 de milioane de euro.

Până în acest moment, GDELS România și Uzina Mecanică București au livrat Armatei României un număr total de 68 de transportoare blindate Piranha V, acestea intrând în dotarea a două batalioane de infanterie.