ApărareȘtiri

România va ratifica un acord militar cu singurul stat al UE care nu este membru sau partener al NATO

România urmează să ratifice un acord de cooperare în domeniul apărării cu Cipru, singurul stat al UE care nu este membru sau partener al NATO, documentul, semnat la Praga în luna august a acestui an, având caracter de tratat internațional la nivel guvernamental.

Țara noastră nu a avut în ultimii ani exerciții militare comune cu Cipru și colaborarea în materie de apărare a fost doar conjuncturală. Însă, România a considerat că oportunitatea acordului este dată, între altele, de rolul geostrategic regional al Ciprului, obiectivele bilaterale convergente la nivel european și internațional sau de promovarea de Cipru a unei mai mari implicări a UE în Mediterana de Est.

De altfel, autoritățile de la București au fost cele care au inițiat negocierile pentru acord în 2011, tratativele fiind încheiate în 2018. Un an mai târziu, acordul a fost aprobat de CSAT.

Între domeniile acordului româno-cipriot se află: mangementul și planificarea apărării, pregătirea personalului militar, organizarea forțelor armate, controlul armamentelor și dezarmare, apărare și securitate cibernetică.

Legea de ratificare a Acordului între guvernul României și guvernul Republicii Cipru privind cooperarea în domeniul apărării urmează să intre în dezbaterea Parlamentului.