ApărareȘtiri

România va participa cu avioane de luptă F-16 la exercițiul multinațional „Thracian Star 2021”

Avion F-16 Fighting Falcon (MApN)

Forțele Aeriene Române vor participa cu aeronave de luptă F-16 Fighting Falcon la exercițiul multinațional „Thracian Star 2021”, care se va desfășura în spațiile aeriene ale Greciei, Bulgariei și României în perioada 12-22 iulie, a anunțat Ministerul Apărării de la Sofia.

Pe lângă avioanele F-16 Fighting Falcon ale aviației române, la exercițiu vor participa și avioane de același tip din Grecia și Statele Unite, dar și aeronave de atac Suhoi Su-25 și elicoptere Mi-24, AS532 AL “Cougar” și Bell 206 ale Forțelor Aeriene Bulgare, cât și unități de apărare antiaeriană.

Un detașament, format din aproximativ 150 de militari cu opt aeronave F-16 din cadrul Escadrilei 31 Vânătoare a aviației SUA, a fost dislocat pentru acest exercițiu la baza aeriană Graf Ignatievo din Bulgaria, anunță USAF.

Printre obiectivele exercițiilor se numără: maximizarea interoperabilității și eficienței în luptă în timpul operațiunii într-un mediu dinamic marcat de amenințări puternice, transmit Forțele Aeriene ale SUA.

Ca urmare a incidentului aviatic de luna trecută, când un MiG-29 al aviației bulgare s-a prăbușit în Marea Neagră, Bulgaria a luat decizia de a-și limita participarea la exercițiu, relatează Radio Bulgaria.

Cauza prăbușirii rămâne necunoscută, însă una dintre ipoteze principale este cea a unei erori umane. Presa de la sud de Dunăre a relatat de mai mult timp că piloții bulgari zboară periculos de puțin: cel mult aproximativ 35 de ore pe an.

Baza aeriană Graf Ignatievo din Bulgaria (BGNES)

Avioane F-16 ale SUA dislocate în Bulgaria (DVIDS Hub/USAF)