Apărare

România va participa cu 755 de militari la RSM și rămâne în Afganistan până la începutul lunii mai 2021

România va participa cu forțe și mijloace la misiunea NATO din Afganistan (Resolute Support Mission -RSM) până la începutul lunii mai 2021. se precizează într-o scrisoare de informare trimisă Parlamentului de către președintele Klaus Iohannis.

Participarea la RSM este considerată ”efort principal” în materie de prezență în misiuni militare externe, ”cu posibilitatea extinderii” în funcție de ”decizia politică aliată”.

Astfel, România va disloca în misiuni și operațiuni externe 1889 de militari, din care 1629 în misiuni și operațiuni sub conducerea NATO. Pentru RSM din Afganistan vor fi dislocați 755 de militari.

În misiunile și operațiunile sub conducerea UE , vor fi trimiși 124 de militari, dintre care cei mai mulți, 48, în misiunea Althea din Bosnia-Herțegovina,

România va mai trimite 74 de militari în misiuni și operațiuni curente sub conducerea ONU, 20 în misiuni și operațiuni sunb conducerea OSCE, 42 în coaliții militare internaționale.

Un număr de 732 de militari repezintă forțe dislocabile la ordin cu NTM redus (2-10 zile), care se activează și se trimit în teatrele de operațiuni la ordinul autorităților NATO și UE și care se află în așteptare pe teritoriul național.

De asemenea, forțele puse la dispoziția NATO-UE-OSCE- coalițiilor de voință penru misiuni încă neplanificate sau neprevizibile însumează 686 de militari.

Președintele a mai informat că a aprobat ”dislocarea, la nevoie, în România” a Forței de Răspuns a NATO cu capacitate de reacție foarte ridicată -VJTF în scopul pregătirii și/sau desfășurării de operațiuni militare în 2021.