ApărareȘtiri

România urmează să primească primul lot de avioane F-16 Fighting Falcon achiziționate din Portugalia

F-16 (OGMA)

Compania portugheză Oficinas Governamentais de Manutenção e Aviação (OGMA) a anunțat săptămâna trecută că a finalizat lucrările de modernizare a celui de-al doilea F-16 Fighting Falcon din cele cinci aparate care vor fi livrate treptat Forţelor Aeriene Române în perioada 2020-2021.

„OGMA a livrat Forțelor Aeriene Portugheze un avion F-16 Fighting Falcon. Aeronava a părăsit instalaţiile noastre după ce a fost revopsită în noua schemă de camuflaj a Forţelor Aeriene Române, fiind a doua din cele cinci aeronave vopsite la OGMA, vândute Guvernului României de Guvernul Portugaliei”, se arată într-un comunicat publicat de firma portugheze de stat.

Potrivit contractului interguvernamental, România urmează să primească cinci aeronave second-hand F-16A/B Fighting Falcon din Portugalia (patru monoloc și unul biloc), urmând ca acestea să fie modernizate de către compania portugheză Oficinas Governamentais de Manutenção e Aviação (OGMA).

F-16 (OGMA)

Pe lângă avioanele F-16, acordul în valoare de 130 de milioane de euro, include procesul de conversie tehnică la specificațiile cerute de oficialii români și alte lucrări efectuate de partea portugheză în ceea ce privește transferul de informații și operațiuni de mentenanță, potrivit unei surse citate de The Portugal News.

Potrivit calendarului inițial, două avioane F-16 ar fi urmat să fie livrate României în luna iunie 2020, alte două în octombrie 2020, iar al cincilea, în prima jumătate a anului 2021, după ce vor fi supuse unui proces de modernizare în cadrul OGMA. Totuși, ca urmare a măsurilor luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus, este posibil ca livările să sufere întârzieri.

Forțele Aeriene Române au deja în dotare 12 avioane F-16 achiziționate în 2013 din Portugalia.