ApărareȘtiri

România trimite mai mulți militari în Bosnia și vrea o poziție de top în comanda operațiunii EUFOR Althea

Militari români din misiunea EUFOR Althea (foto: Arhiva)

România își va spori participarea în cadrul misiunii europene EUFOR Althea cu până la 150 de militari, respectiv cu o companie de manevră și militari în cadrul elementului național de sprijin și legătură, care vor fi o prezență permanentă în Bosnia și Herțegovina.

Suplimentarea efectivelor românești s-a făcut la solicitarea comandantului operațiunii și a fost aprobată de președintele Iohannis, la propunerea premierului Ciucă, după consultarea CSAT. Conducerea Parlamentului a fost informată despre decizie printr-o scrisoare a președintelui și se va afla pe ordinea de zi a unui viitor plen comun.

”Dislocarea permanentă a unei companii de manevră în teatrul de operații Bosnia și Herțegovina contribuie substanțial la consolidarea profilului operațional al României în cadrul operației EUFOR Althea și a rolului său de furnizor regional de securitate”, a apreciat președintele Iohannis.

Compania de manevră s-a aflat în rezerva intermediară a operațiunii Althea și decizia a fost luată în contextul  conflictului ruso-ucrainean, care ”a creat premisele unei potențiale crize la nivel european, inclusiv în Balcanii de Vest”. În plus, România va mai pune la dispoziție efective de dimensiunea unui batalion de manevră pentru rezerva strategică a Althea.

România va deveni cel mai important contributor din cadrul operațiunii, se mai apreciază în scrisoarea președintelui, și prin participarea cu personal de stat major și stmcturi de informații militare, acestea fiind argumente pentru ”asumare a unor poziții relevante la nivelul comenzii operației EUFOR Althea”.

Prezența de top în comanda Althea este văzută ca un obiectiv pe ”termen mediu”.

Fondurile necesare participării la misiune vor fi asigurate din bugetul MApN pentru 2022-2023.

Din efectivul românesc aflat în misiuni internționale, aproape jumătate este angrenat în misiunea de observare și monitorizare Althea. Conform MApN, 480 de militari români sunt angajați în prezent în misiuni internaționale, dintre care 203 sunt dislocați în Bosnia și Herțegovina.