ApărareInfrastructură

România și Franța vor semna Foaia de Parcurs a Parteneriatului Strategic pe patru ani

România și Franța vor semna în această săptămână Foaia de Parcurs a Parteneriatului Strategic pe patru ani, un document care conține principalele coordonate ale colaborării bilaterale.

Documentul va fi semnat de către premierii român și francez – Ludovic Orban și Jean Castex – țn timpul vizitei oficiale pe care Orban o face la Paris începând de lui.

”Principalul obiectiv al vizitei este adoptarea Foii de parcurs privind Parteneriatul Strategic între România și Franța. Din 2009, între Franța și România există un Parteneriat Strategic care a fost reînnoit prin declarația președinților României și Franței în 2018.

Scopul principal al vizitei oficiale este semnarea Foii de parcurs pe următorii patru ani, care prevede coordonatele principale ale colaborării dintre Franța și România.

Acest document, ca și alte documente, vor fi semnate de premierul Franței, domnul Castex, și de subsemnatul, ca prim-ministru al României.

Sigur că voi mai avea și alte întâlniri în cursul vizitei, dar principalul punct al vizitei oficiale pe care o efectuez în Franța este întâlnirea oficială cu premierul Franței, la care vom semna Foaia de parcurs a Parteneriatului Strategic pe următorii patru ani”, a declarat, luni, premierul Ludovic Orban.

Din delegația premierului fac parte: de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Convorbiri oficiale cu prim-ministrul Republicii Franceze sunt programate luni. Tot luni, pe agendă se află o întrevedere a premierului Orban cu preşedintele Partidului “Les Republicains”, Christian Jacob.

Ludovic Orban va mai avea întâlniri cu preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Franceze, Richard Ferrand, cu preşedintele Senatului, Gerard Larcher, cu reprezentanţi ai Consiliului întreprinderilor Franţa – România din cadrul Mişcării Întreprinderilor din Franţa (MEDEF), precum şi cu reprezentanţi ai comunităţii de români din Franţa.

Pe agendă se mai află participarea la reuniunea Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi o întrevedere cu secretarul general al OCDE, Angel Gurria.

În program nu este prevăzută și o primire la președintele Franței, Emmanuel Macron.