ApărareȘtiri

România și alte țări OSCE au constituit o echipă pentru a investiga suspiciunile de fraudă în cazul alegerilor din Belarus

Un grup de șaptesprezece țări membre ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), printre care și România, a constituit o echipă independentă de experți pentru a investiga presupusele încălcări ale drepturilor omului și suspiciunile de fraudă electorală în Belarus, a anunțat Guvernul de la Copenhaga, potrivit agenției de știri Reuters.

“Practic, misiunea este de trage la răspundere autoritățile din Belarus pentru încălcarea gravă a drepturilor poporului din Belarus de a avea alegeri libere și corecte, libertăți fundamentale și un stat de drept care funcționează bine”, a declarat Ministrul danez de Externe, Jeppe Kofod.

Misiunea ar urma să publice un raport în termen de șase până la opt săptămâni, a transmis Ministerul de Externe de la Copenhaga.

Această misiune va ancheta acuzațiile de persecutare a candidaților, jurnaliștilor și activiștilor de opoziție, precum și cazurile în care există suspiciuni că autoritățile ar fi folosit forța împotriva protestatarilor pașnici, ar fi reținut ilegal și torturat simpatizanți ai opoziției.

Președintele Alexander Lukașenko susține însă că a câștigat în mod corect un nou mandat, al șaselea, și că este victima unei campanii de denigrare orchestrată de statele occidentale.

De altfel, cu ocazia alegerilor din Belarus, regimul de la Minsk a împiedicat prezența observatorilor electorali ai OSCE, refuzând să invite observatori să asiste și a ignorat ofertele repetate ale președintelui OSCE, premierul albanez Edi Rama.

Membrii OSCE care au constituit această misiune sunt Danemarca, Belgia, Canada, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franţa, Islanda, Letonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, România, Slovacia şi SUA.

Însă, este puțin probabil ca misiunea OSCE să primească acces pe teritoriul Belarusului.

Miniștrii de Externe ai țărilor membre UE vor discuta despre sancțiunile pe care Uniunea Europeană intenționează să le adopte împotriva regimului de la Minsk, aceste măsuri urmând să fie supuse aprobării liderilor statelor UE la summitul Consiliului European din data de 24-25 septembrie.