ApărareȘtiri

România propune Slovaciei transportoare blindate Piranha V de la GDELS România și Uzina Mecanică București

Blindate PIRANHA V (FOTO: GDELS/Uzina Mecanica București/Serban & Musneci Associates)

Ministerul slovac al Apărării (MOSR) vrea să achiziționeze transportoare blindate 8×8, iar printre competitori se numără și General Dynamics European Land Systems (GDELS) România, cu vehicule Piranha V, a declarat, marți, într-un interviu pentru Umbrela Strategică, Marc-Aurel Bischoff, Senior Director Corporate Communications în cadrul GDELS.

În prima fază, Bratislava intenționează să cumpere 76 de vehicule, iar în etapele următoare ar putea cumpăra un total de 500 de vehicule de luptă 8×8, iar achiziția urmează să se facă în baza unui acord de tip Guvern la Guvern.

În aceste condiții, GDELS “participă la această licitație prin intermediul României. Guvernul României a transmis Executivului slovac o ofertă pentru Piranha V”, a explicat Bischoff, care a adăugat că “procesul de evaluare a ofertelor este în curs de desfășurare”

Reprezentantul companiei a subliniat și câteva dintre atuurile GDELS în această competiție: “avem un produs grozav, o pregătire industrială grozavă, avem un concept de industrializarea dovedit și suntem pregătiți să furnizăm acest produs de aici din România în Slovacia”.

Potrivit acestuia, în cadrul licitației, slovacii au inclus anumite condiții privind un anumit grad de producție în plan local a blindatelor. “Am contribuit la această ofertă într-un mod prin care partenerii noștri de aici din România – în primul rând UMB [Uzina Mecanică București, n.red], dar și Pro Optica, Interactive, Elmet – vor beneficia, de asemenea,  de o astfel de tranzacție, dar și ținând cont că există anumite așteptări din partea Republicii slovace”, a precizat Bischoff.

“Licitația este în curs de desfășurare (…) Potențialul nostru client evaluează în acest moment toate ofertele. Credem că avem o ofertă atractivă, atât în ceea ce privește specificațiile tehnice, dar și în plan industrial. Avem un concept dovedit. Așa cum a spus și Alfonso Ramonet [președintele GDELS, n.red.] sunt operaționale 15.000 de de acest fel [din familia Piranha n.red]. Niciunul dintre competitorii noști nu poate egala această cifră”, a afirmat reprezentantul producătorului de blindate, într-un interviu acordat cu ocazia semnării acordului de joint-venture între Uzina Mecanică București și GDELS privind fabricarea de transportoare pentru Armata României

Pe lângă oferta din România, Slovacia a primit oferte de la alte patru țări: Spania cu GDELS Santa Barbara VCR 8 × 8 Dragon – o versiune de Piranha V; americanii de la GDLS cu Stryker LAV III; cehii de la Tatra cu PANDUR II; și finlandezii de la Patria Land Oy cu AMVXP 8×8, informează portalul de știri militare armadninoviny.cz.

Guvernul de la Bratislava intenționează să cheltuiască 332 de milioane de euro pentru primele 76 de vehicule și echipamentele și servicii conexe (piese de schimb, servicii de operare și suport, instruire, documentație etc). În cazul în care vor fi achiziționate și restul până la 500 de vehicule, Slovacia ar putea plăti în total aproape 2,7 miliarde de euro.

Ministerul slovac al Apărării va evalua opțiunile și până la sfârșitul lunii martie 2022 ar urma să prezinte cea mai bună ofertă. În 2022 va fi selectată firma câștigătoare, care va trebuie să livreze cel puțin un prototip 8×8 (adică conform cerințelor slovace) până la finalului anului în curs. Acest prototip va fi testat, iar livrările către armata slovacă se vor desfășura între 2023 și 2025. Livrarea tuturor celor 500 de vehicule, în 20 de variante, se va încheia până în 2035.

„Suntem cu un pas mai aproape de noua tehnologie pentru soldații noștri demni de nevoile lor în secolul al XXI-lea. În plus, implicarea industriei autohtone este un criteriu important, cel puțin 40% din prețul total de achiziție. De aceea, ofertele sunt în mâinile experților, nu doar din Ministerul Apărării, ci și din economie”, a spus ministrul Apărării al Republicii Slovace Jaroslav Naď.

Pe baza evaluării criteriilor, ministerul slovac a creat o listă cu cei mai buni candidați. Întrucât companiile din Spania și SUA nu au furnizat informațiile necesare cu specificații tehnice și financiare, acestea nu au mai fost incluse pe lista scurtă. Vehiculele au fost apoi testate în condiții militare locale.

Împreună cu 152 de vehicule blindate șenilate, pe care Bratislava intenționează să le achiziționeze, transportoarele 8×8 urmează să formeze baza forțelor terestre slovace.

România a comandat un număr de 227 de transportoare de la firma General Dynamics European Land Systems – Mowag, dintre care primele 36 de transportoare fabricate în Elveția, iar restul realizate în România, la Uzina Mecanică București. Valoarea contractului se ridică la aproximativ 895 de milioane de euro.

Contractul însă nu s-a derulat fără probleme, astfel că, la începutul anului 2018, Romtehnica (controlată în totalitate de Ministerul Apărării Naţionale) a trimis producătorului Piranha V o factură de penalități întârzierea înregistrată în livrarea blindatelor contractate. Până în octombrie 2019, firma americană a achitat Ministerului Apărării Naţionale penalitățile pentru întârzieri, care se ridicau la 8,5 milioane de euro.

Până în acest moment, GDELS România și Uzina Mecanică București au livrat Armatei României un număr total de 68 de transportoare blindate Piranha V, ce au intrat în dotarea a două batalioane de infanterie.

Blindate PIRANHA V (FOTO: GDELS/Uzina Mecanica București/Serban & Musneci Associates)