ApărareȘtiri

România participă la șapte misiuni ale ONU pentru menținerea păcii

Foto: MApN Oficial

România participă în prezent la șapte misiuni ale Organizației Națiunilor Unite pentru menținerea păcii, respectiv în Congo, Republica Centrafricană, Cipru, India-Pakistan, Kosovo , Mali și Sudanul de Sud, a informat MApN.

Țara noastră este al 70-lea contributor la acest tip de misiuni, cu 54 de militari, cea mai mare participare fiind la Misiunea Organizației Națiunilor Unite pentru Stabilizarea Republicii Democratice Congo (MONUSCO),

Prima participare națională la o misiune a ONU a fost în 1991, cu observatori militari în Irak, la Misiunea ONU de observare a Irakului și Kuweitului (UNIKOM). Ulterior, militari și polițiști români au participat la 25 de operațiuni de menținere a păcii ale ONU în Africa, America, Asia și Europa.

Din 1948, peste două milioane de bărbați și femei au participat la 71 de misiuni de menținere a păcii, dintre care 12 sunt. active în prezent.

“Dislocările militarilor români în întreaga lume de-a lungul anilor au demonstrat angajamentul său de a ajuta ONU să medieze soluții pașnice durabile la conflicte. De asemenea, sunt recunoscător României pentru promovarea participării femeilor în operațiunile de menținere a păcii, inclusiv în roluri de luptă, și pentru că a furnizat capacități critice de transport aerian pentru MINUSMA, pentru a răspunde nevoilor de pe teren.” a declarat subsecretarul general pentru Operațiuni de Pace, Jean-Pierre Lacroix.