InfrastructurăȘtiri

România intră în spațiul Schengen, aerian și maritim, din martie 2024

Foto: Frontex Official

Comisia Europeană a salutat oficial decizia luată în unanimitate pe 30 decembrie de Consiliul UE, de primire a României și Bulgariei în spațiul Schengen, începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime în martie 2024.

Discuțiile privind decizia de eliminare a controalelor la frontierele terestre vor continua în cursul anului 2024, a precizat CE. și ”se estimează că o decizie în acest sens va fi luată de către Consiliu într-un interval de timp rezonabil”.

”Decizia de astăzi marchează un moment istoric pentru Bulgaria și Romania. Este o zi de mare mândrie pentru cetățenii români și bulgari. Începând cu luna martie, vor putea să traverseze liber frontierele maritime și aeriene interne, fără a se supune controalelor la frontiere”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată în comunicatul CE.

”Aderarea României și a Bulgariei va întări spațiul Schengen, va consolida această „bijuterie a coroanei” atât de reprezentativă pentru stilul de viață european, în beneficiul pieței interne, al economiei noastre și al cetățenilor europeni de pretutindeni. Felicit din toată inima ambele țări pentru eforturile depuse spre a ajunge aici – este realizarea dumneavoastră pe care nu numai că o meritați, dar pe care o și așteptați de multă vreme. Și vom continua să pășim pe acest drum împreună”, a declarat vicepreședinta CE, Margaritis Schinas.

”Această decizie istorică a Consiliului vine după 13 ani de blocaj și este rezultatul angajamentului politic și al determinării. Este un pas crucial înainte, care le va permite cetățenilor și întreprinderilor să beneficieze pe deplin de drepturile lor la libera circulație, atât pe mare, cât și pe calea aerului. Am convingerea că anul viitor Consiliul va fi în măsură să decidă cu privire la eliminarea controalelor la frontierele terestre. Voi continua să sprijin activ acest proces de o importanță crucială pentru Europa”, a declarat comisara european pentru afaceri interne, Ylva Johansson

România și Bulgaria vor continua să primească un sprijin financiar substanțial, precum și asistență Frontex

Spațiul Schengen de liberă circulație cuprinde 27 de țări și se întinde pe mai mult de 4 milioane de km2, înglobând o populație de aproape 420 de milioane de persoane. Odată cu aderarea României și a Bulgariei, spațiul Schengen va crește la 4,5 milioane de km2 și o populație de 450 de milioane de persoane.