ApărareȘtiri

România are în vedere să cumpere și F-35 de ultima generație, anunță președintele Iohannis

Foto:Facebook Klaus Iohannis

Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene române nu se va opri la F-16, ci România are în vedere și cumpărarea de avioane F-35 de ultima generație, a declarat, miercuri, președintele Klaus Iohannis, care a făcut o vizită la Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii.

”Forțelor Aeriene le revine un rol major în consolidarea capacității de apărare a țării noastre, fiind capabile să execute misiuni complexe de apărare a spațiului aerian al României, precum și să efectueze misiuni de transport aerian la mare distanță”, a apreciat președintele.

Vorbind în contextul mai larg al tensiunilor ruso-ucrainene, Iohannis a spus că ”trebuie să fim foarte bine pregătiți pentru a contracara acțiunile agresive, inclusiv de tip hibrid, de exemplu în spațiul cibernetic”.

”Acest context de securitate confirmă necesitatea unei prezențe mai consistente a NATO, a Statelor Unite și a altor aliați în regiunea Mării Negre, pentru a asigura o postură consolidată de descurajare și apărare”, a plusat președintele.

România este hotărâtă ”să-și dezvolte și să-și modernizeze în continuare capabilitățile militare, conform angajamentelor asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice. În același timp, vom acorda și pe mai departe o atenție sporită creșterii capacității operaționale a tuturor structurilor militare, atât prin efort național, cât și în context multinațional”, a completat șeful statului.