ApărareȘtiri

România ar putea găzdui militari din două divizii de elită ale Armatei SUA

Militari americani din cadrul Diviziei 101 Aeropurtată la baza Mihail Kogălniceanu (FOTO: Sgt. 1st Class Jacob Connor)

Elementele din două divizii de elită ale Armatei SUA se pregătesc pentru o potențială dislocare în România cu scopul descurajarea acțiunilor agresive ale Rusiei în regiunea Mării Negre, au anunțat oficialii militari americani citați de publicația Star and Stripes.

Elementele din Brigada 1 a legendarei Divizii 101 Aeropurtate și din cartierul general al Diviziei 10 Munte se pregătesc pentru misiune, urmând să înlocuiască unități deja desfășurate în Europa.

„Pregătirea pentru această potențială dislocare oferă flexibilitate pentru a reevalua condițiile și a răspunde la un mediu de securitate dinamic”, se arată în comunicatul Armatei SUA.

Oficialii americani au indicat că mișcarea urmărește să asigure că forțele sunt poziționate pentru a oferi „o poziție de descurajare și defensivă robustă alături de aliații noștri de pe continentul european”.

Declarația Armatei nu a precizat unde se îndreaptă unitățile, dar un oficial militar a declarat pentru Stars and Stripes că soldații sunt așteptați să înlocuiască elemente ale Diviziei 101 Aeropurtate dislocate în România din vară. Cu toate acestea, Armata SUA ar putea să ajusteze destinația acestor forțe în funcție de evoluția condițiilor de securitate în următoarele săptămâni și luni.

Elemente ale legendarei Divizii 101 Aeropurtată (Asalt aerian) au început să sosească la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din România la finalul lunii iunie

În timpul petrecut în România și în alte locații din Europa, militarii Divizii 101 Aeropurtată au fost însărcinați cu monitorizarea evenimentelor din Ucraina pentru a preveni extinderea conflictului în țările aliate, încorporând în același timp lecțiile războiului în modul în care se antrenează forțele terestre americane.

„Statele Unite vor continua să își ajusteze postura după cum este necesar, ca răspuns la mediul de securitate dinamic”, a mai transmis Armata SUA.

Formată inițial în anul 1918 ca o divizie de infanterie, cu nouă zile înainte de încheierea Primului Război Mondial. Marea unitate a fost transformată într-o divizie de parașutiști în august 1942 și și-a câștigat faima în 1944, cu ocazia Debarcării din Normandia. Mii de militari americani au fost parașutați de-a lungul întregii Peninsule Cotentin cu scopul de a îngreuna contraofensiva germană împotriva capetelor de pod de pe plajele din nordul Franței.

Ulterior, militarii din Divizia 101 Aeropurtată au participat la operațiunea Market Garden (Septembrie 1944), fiind parașutați în Olanda. Luptele au fost brutale – peste 8.000 de militari din această unitate și-au pierdut viețile sau au fost răniți – iar operațiunea s-a terminat cu un eșec usturător pentru aliați.

Câteva luni mai târziu, Divizia 101 Aeropurtată s-a acoperit de glorie apărând eroic orașul Bastogne din Ardeni, în fața ultimei mari ofensive germane pe Fronul de Vest.

Divizia a continuat apoi lupta pe teritoriul Germaniei, fiind desființată la finalul războiului. Însă marea unitate a fost reactivată în 1956 și a participat ulterior la majoritatea războaielor în care au fost implicate Statele Unite, inclusiv în Vietnam, Irak și Afganistan.

Formata in 1943, Divizia 10 Munte a luptat in zona montana din Italia, ajungând pâna în Austria la finalul războiului. Din 2002, Divizia 10 Munte a fost unitatea Armatei SUA dislocată cel mai frecvent în străinătate.