IntelligenceȘtiri

România a preluat președinția Comitetului pentru Securitate al OSCE

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu (mae.ro)

România va asigura președinția Comitetului pentru Securitate al OSCE în 2023, la solicitarea actualei președinții în exercițiu organizației, care este exercitată de Macedonia de Nord în acest an, a anunțat, miercuri, MAE.

În cursul mandatului său, România va sprijini realizarea obiectivelor organizației în domeniile combaterii traficului de persoane, managementului frontierelor și combaterii terorismului.

”Acest mandat reprezintă o recunoaștere a profilului activ al României în cadrul OSCE privind susținerea rolului, valorilor şi principiilor fundamentale ale organizației în asigurarea păcii, securității și cooperării în Europa.”, a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

România a mai deținut Președinția Comitetului de Securitate al OSCE în 2015 și 2016.

Printre atribuții Comitetului pentru Securitate, unul din organismele subsidiare ale Consiliului Permanent al OSCE, se află discutarea  aspectelor non-militare și politice de securitate, inclusiv aplicarea angajamentelor în materie asumate de către statele participante la OSCE, abordarea unor teme multisectoriale, care au legătură cu aspectele non-militare de securitate, discutarea acțiunilor de punere în practică și urmărire a recomandărilor formulate cu prilejul unor reuniuni relevante.