Apărare

Rezerviștii voluntari din Armată primesc mai mulți bani și au mai puține restricții, legea a fost promulgată

Foto: Arhiva

Rezerviștii voluntari din Armată vor primi la indemnizația de instalare în plus gradațiile și solda de comandă,, la care se adaugă solda gradului deținut, Legea de modificare a statuttului rezerviștilot voluntari fiind promulgată marți de către președintele Klaus Iohannis.

De asemenea, remunerația pentru perioada în care nu participă la instruire sau misiuni se mărește la 30 la sută din solda de funcție.

În urma modificării Legii privind statutul rezerviștilor voluntari, se elimină obligativitatea restituirii cheltuielilor efectuate pentru recrutare și selecție, în situația în care cei în cauză nu doresc să semneze angajamentul sau contractul, respectiv cărora le încetează contractul din motive imputabile lor.

Se mai abrogă prevederea prin care rezerviștilor voluntari le încetează  contractul când pleacă în străinătate pe o perioadă mai mare de 60 de zile, dar și obligativitatea prezentării la unitate, la solicitarea comandantului, pentru actualizarea datelor de evidență militară (care se va face pe timpul participării la instruire).

 Noua lege permite cadrelor militare, soldaților , gradaților profesioniști care se află în primul an după trecerea în rezervă să se poată încadra ca rezerviști voluntari fără parcugerea probelor de selecție.

Modificarea Statutul rezerviștilot voluntari s-a făcut în scopul creșterea cantității și calității rezervei operaționale, dar și pentru că s-a constatat că nu s-a asigurat nivelul așteptat de încadrare a numărului de funcții prevăzute pentru această categorie, legea aflată în vigoare nu transpunea legislația comunitară sau avea prevederi interpretate ca restrângere excesivă a dreptului la liberă circulație.