ApărareȘtiri

Rezerviștii din Vrancea și Vaslui au fost mobilizați pentru un exercițiu de șase zile

Foto: Arhiva

Rezerviștii din județele Vrancea și Vaslui au fost mobilizați n perioada 2 – 7 octombrie 2023 la exercițiul  pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei și a teritoriului pentru apărare – MOBEX VN-VS-23.

Exerciții similare, cu caracter de rutină, au fost organizate în acest an și în județele Timiș, Caraș-Severin, Harghita și Covasna.

Cadrul legal pentru desfășurarea exercițiul este dat de legile 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război și 477/2003, republicată, privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare, cu modificările și completările ulterioare.

Asemenea activități au mai avut loc în  2005 în județul Vrancea și în 2017 în județul Vaslui.

 Acest tip de exercițiu se planifică și se organizează pe timp de pace, pe întregul teritoriu național, în scopul verificării modului de realizare a completării cu resurse umane și materiale a structurilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, a stabilirii coeziunii acționale între personalul militar activ și rezerviștii din rezerva operațională, precum, și pentru menţinerea antrenamentului rezerviștilor, prin derularea unor activități militare de instruire specifice fiecărui domeniu, a menționat MApN.

Rezerviștii au obligația să participe la antrenamentele şi exerciţiile de mobilizare, la solicitarea structurilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.

Refuzul de a primi ordinul de chemare și neprezentarea la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare constituie contravenție.

Angajatorii au obligația, de a asigura prezența rezerviștilor, care au calitatea de salariați, la aceste structuri, prin acordarea unui concediu suplimentar plătit de maximum 5 zile, pe baza unei adeverinţe eliberate de centrul militar județean.