ApărareȘtiri

Reuniune NATO: Ministrul român de Externe a evidențiat deteriorarea situației de securitate în regiunea Mării Negre

Bogdan Aurescu (Twitter)

În cadrul celei de-a doua zi a reuniunii ministeriale de externe a NATO, șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a evidențiat deteriorarea situației de securitate în regiunea pontică, ca urmare a creșterii prezenței militare ruse și de intensificarea acțiunilor de tip hibrid, se arată într-un comunicat al MAE.

Una dintre sesiunile de lucru a fost dedicată subiectului securității regiunii Mării Negre, ocazie cu care a avut loc un schimb de opinii cu privire la evoluțiile de securitate și rolul NATO în această zonă, în ceea ce privește asigurarea unei descurajări și apărări eficiente, precum și relațiile de parteneriat cu țările din zonă.

La discuții au participat și șefii diplomațiilor din Georgia și Ucraina. Totodată, întâlnirea a reprezentat o oportunitate pentru evaluarea eforturilor și a planurilor de reformă avute în vedere de cei doi parteneri, precum și pentru discutarea posibilităților de avansare a cooperării și a sprijinului aliat în favoarea Georgiei și Ucrainei.

“Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat deteriorarea situației de securitate în regiunea Mării Negre, cauzată de creșterea prezenței militare ruse și de intensificarea acțiunilor de tip hibrid. A semnalat că eforturile de punere în aplicare a măsurilor de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre trebuie să continue, pentru implementarea deplină a tuturor măsurilor convenite”, se precizează în comunicat.

“În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică și a atras atenția asupra necesității întăririi coerenței Flancului Estic”.

“Ministrul Bogdan Aurescu accentuat totodată necesitatea continuării monitorizării atente a evoluțiilor de securitate din regiune, inclusiv a conflictelor prelungite din zona Mării Negre, care au potențialul de a genera instabilitate și de a se reactiva, așa cum a fost cazul, recent, în Nagorno-Karabakh”.

“Astfel, a arătat că este necesar ca Alianța să acorde o atenție sporită temei conflictelor prelungite, care au impact asupra securității aliate, fiind necesară o abordare mai consistentă la nivelul organizațiilor internaționale, în special UE și NATO”.

Ministrul Aurescu a pledat pentru continuarea sprijinirii Georgiei și Ucrainei, inclusiv prin furnizare de asistență necesară pentru consolidarea capacităților de apărare și creșterea rezilienței, inclusiv pentru contracararea provocărilor de tip hibrid.

Totodată, miniștrii de externe din țările NATO au avut un schimb de opinii legat de China, la care au participat și șefii diplomației din statele partenere din zona Asia-Pacific (Australia, Japonia, Coreea de Sud, Noua Zeelandă), precum și cei din Finlanda, Suedia și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Joseph Borrell.

Discuțiile au vizat implicațiile creșterii rolului Chinei la nivel internațional, inclusiv în domenii de relevanță directă pentru NATO și statele membre.

“Ministrul român al afacerilor externe a subliniat că obiectivul prioritar al NATO trebuie să rămână acela al promovării valorilor democratice și al intereselor aliate, precum și acela al consolidării rezilienței statelor membre”.

“Șeful diplomației române a exprimat, de asemenea, necesitatea ca Alianța să se aplece și asupra alternativelor de dezvoltare a proiectelor strategice majore de infrastructură și interconectare și a evocat rolul pozitiv al proiectelor promovate în cadrul Inițiativei celor Trei Mări în creșterea rezilienței”.