ApărareȘtiri

Retragerea SUA din Afganistan este o dovadă de narcisism strategic, susține un fost general american

Generalul H.R. McMaster (sursa: Carnegie Council)

Retragerea trupelor SUA din Afganistan este dovadă de narcisism strategic din partea Washingtonului, susține generalul generalul-locotenent (ret) Herbert McMaster, fost consilier prezidențial pentru Siguranţă Naţională în timpul Administrației Trump, care a explicat că liderii americani au tendința de a defini lumea așa cum și-a dori să fie și presupun că doar acțiunile întreprinse de ei au o influență decisivă asupra evoluției evenimentelor.

Însă, potrivit lui McMaster, eroarea abordării liderilor SUA constă în faptul că ignoră că și alții, cum ar fi talibanii, pot influența rezultatul final.

Fostul general a mai explicat, în cadrul unui eveniment găzduit de Centrul Woodrow Wilson, că modul desfășurare a unui război nu depinde doar de numărul de trupe și manevrele proprii, ci depinde și de acțiunile inamicului, astfel că ideea unui progres liniar în război este ridicolă și contrară naturii războiului.

McMaster a subliniat că prăbușirea armatei naționale afgane în fața insurgenților talibani ar fi putut fi prevenită cu ajutorul unor strategii flexibile și sustenabile pe termen lung, inclusiv prin menținerea unui contigent redus de trupe internaționale în Afganistan și sprijinirea în continuare a forțelor afgane cu informații, suport aerian și asistență logistică.

Consilier prezidențial pentru Siguranţă Naţională în primii ani ai Administrației Trump, McMaster, a fost foarte critic și față de acordul de pace negociat cu talibanii de fostul său șef în 2019, catalogând înțelegerea drept “un act de capitulare”, care a fost încheiat în urma unei serii de concesii din partea SUA, care au întărit puterea talibanilor.

McMaster a mai avertizat că talibanii, aliați cu rețeaua extremistă Al-Qaida, nu vor renunța la activitățile teroriste doar pentru că americanii s-ar retras din Afganistan, întrucât teroriștii sunt angrenați într-un “jihad veșnic împotriva întregii umanități”.