ApărareȘtiri

Raport privind costurile de operare ale avioanelor de luptă din SUA: F-16, de 1,4 ori mai ieftin decât F-35A

Avion de luptă F-16 Fighting Falcon (U.S. Air Force/Tech. Sgt. John Raven)

Oficiului pentru Responsabilitate Guvernamentală (GAO) de la Washington a publicat la sfârșitul anului 2021 costurile de operare pe oră de zbor ale diferitelor aeronave aflate în serviciul Forțele Aeriene și Forțelor Navale ale SUA. Noul raport arată că F-16 Fighting Falcon are cele mai reduse costuri de operare dintre avioanele incluse în raport.

Potrivit raportului, ce analizează situația pe anul fiscal 2020, costurile de operare și suport (O&S) pe ora de zbor pentru aparatele F-16 se ridică la 26,937 dolari/ora de zbor, fiind mai mici decât costurile pentru F-15E Strike Eagle (33,177 dolari) și varianta cu decolare și aterizare convențională F-35A (37,989 dolari). Cele mai ridicate costuri O&S se înregistrează în cazul avioanelor Corpului Pușcașilor Marini: F/A-18D Hornet (56,216 dolari) și varianta care poate decola pe distanță scurtă și ateriza vertical F-35B (55,523 dolari).

Forțele Aeriene intenționează să mențină în uz o parte din avioanele F-16 până în 2046. În acest sens, Forțele Aeriene ale SUA au lansat un program de prelungire a duratei de viață a 300 de avioane F-16, costul estimat fiind de 1,1 miliarde de dolari. Astfel, Service Life Extension Program (SLEP) va extinde durata viață de la 8.000 de ore la 12.000 de ore echivalent zbor.

Oficialii americani au declarat că, pe măsură ce F-16 îmbătrânește, este nevoie de întreținere suplimentară pentru reparații care nu au fost planificate inițial, cum ar fi înlocuirea pereților etanși (adică, pereților despărțitori sau barierelor între compartimentele din interiorul aeronavei), a longeronului (un element de rezistență așezat longitudinal în fuzelajul aeronavei) etc. Prin urmare, activitățile de întreținere durează mai mult, iar timpul de indisponibilitate a aeronavelor a crescut, se arată într-un raport GAO din 2020.

Potrivit datelor prezentate de Popular Mechanics în 2019, costul pe oră de zbor în cazul F-35 se ridică la 44.000 de dolari, adică un total de 352 de milioane de dolari pe durata de viață a avionului, de 8.000 de ore de zbor. Costul este dublu sau triplu față de avioane ca F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon și F/A-18 Super Hornet, care deși nu sunt invizibile pe radar, includ elemente ce reduc amprenta radar a acestor aparate. Lockheed Martin a anunțat că intenționează să ia măsuri pentru a reduce costul per oră de zbor la 25.000 de dolari până în 2025.

Un nou acord de suport, semnat în septembrie de F-35 Joint Program Office (JPO) și Lockheed Martin, va oferi companiei posibilitatea de a reduce costurile de operare în următorii trei ani.

Programul F-35 se confruntă în continuare cu provocări majore, fie ele tehnice, bugetare sau strategice. Cu toate acestea, F-35 Lightining II rămâne cel mai popular avion de generația a cincea din lume. Lockheed Martin a livrat peste 730 de avioane F-35 către nouă țări. De asemenea, cinci țări au efectuat deja misiuni operaționale cu avioane de luptă F-35.

Costul pe oră de zbor pentru o serie de aeronave de luptă ale aviației SUA (FOTO: GAO)