InfrastructurăȘtiri

Rail2Sea și Via Carpathia, proiectele pe care va marșa România la Summitul celor Trei Mări, ediția Sofia

Foto: tvrmoldova.md

România își va sublina ”interesul crescut” pentru proiectele Rail2Sea și Via Carpathia și pentru proiectelor strategice de interconectare, în general, acesta urmând să fie evidențiat în intervenția președintelui Iohannis la Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări (I3M), care se va desfășură între 8 și 9 iulie la Sofia.

Evenimentul va fi organizat în format fizic, la fel și Forumul de Afaceri al I3M. România a găzduit prima ediție a Forumului, în 2018

I3M este o ”platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial” din care fac parte 12 state membre ale UE aflate între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

La ediția bulgară, SUA, Germania și Comisia Europeană vor participa ca parteneri, iar Grecia este invitată.

Inițiativa își propune dezvoltarea economică a statelor din regiune, prin stimularea interconectivităţii în trei domenii principale – transport, energie, digital.

Până în prezent, au avut loc cinci Summit-uri ale Inițiativei celor trei Mări: la Dubrovnik în 2016, la Varșovia în 2017, la București în 2018, la Ljubljana în 2019 (https://3seas.eu/about/past-summits/ljubljana-summit-2019 ) și la Tallinn (format online) în 2020 (https://3seas.eu/about/past-summits/tallinn-summit-2020 ).