ApărareȘtiri

Rachetă balistică cu rază de acțiune intermediară, care poate fi dotată cu încărcătură nucleară, testată cu succes de India

Sursa: dailyradiogk.com

Organizația de Cercetare și Dezvoltare în domeniul Apărării din India (DRDO) a testat cu succes o rachetă rachetă balistică cu lansare de pe submarine, care are rază de acțiune intermediară și poate fi echipată cu o încărcătură nucleară.

Testul balistic a avut loc pe data de 19 ianuarie, racheta fiind lansată de pe o platformă subacvatică amplasată în largul coastelor statului indian Andhra Pradesh, potrivit publicației The Diplomat.

Citând surse guvernamentale indiene, agenția de știri Asia News International (ANI) a transmis că testul balistic s-a încheiat cu succes.

Autoritățile de la New Delhi nu au confirmat până în acest moment testul balistic.

Procesul de dezvoltare a rachetei, care are o rază maximă de 3.500 de kilometri și poate fi echipată cu un focos nuclear sau convențional de 2.000 de kilograme, a început în 2010.

Cele mai recente teste balistice cu noua rachetă K-4 au fost un eșec sau au fost amânate.

Ultimul test încununat de succes a avut loc în aprilie 2016, când o rachetă K-4 în configurație complet operațională a fost lansată de la bordul unui submarin cu propulsie nucleară dezvoltat și realizat de India – INS Arihant.

INS Arihant, prima navă dintr-o nouă clasă de submarine lansatoare de rachete balistice, dezvoltată din Proiectul rus 971 Clasa Akula I, a fost proiectat să fie echipat cu un arsenal de până la patru rachete cu rază intermediară de acțiune K-4 sau 12 rachete balistice cu rază scurtă de acțiune K-15 (B-05). India plănuiește să fabrice patru sau cinci submarine din această clasă.

Având în vedere rolul principal al lui Arihant ca demonstrator tehnologic, probabil că va dura cel puțin până în 2021 – când urmează să fie introdus în serviciu al doilea submarin din clasa Arihant, ce va purta numele INS Arighant – pentru ca forțele navale ale Indiei să obțină o capacitate operațională de ripostă nucleară cu rază lungă de acțiune.