ApărareȘtiri

R.Moldova își alege președintele. Maia Sandu a câștigat, potrivit mai multor exit-poll-uri

Un exit-poll realizat la Chișinău de organizația Watch-Dog o dă câștigătoare pe Maia Sandu, cu 54,7%, față de Igor Dodon care este creditat doar cu 45,3%, relatează Radio Europa Liberă.

Sondajul realizat telefonic se bazează deocamdată doar pe voturile din Moldova, fără să țină cont de voturile din diaspora, care însă, în primul tur, au fost într-o proporție covârșitoare în favoarea Maiei Sandu, .

Un alt exit-poll, realizat de Intellect Group, o dă câștigătoare tot pe Maia Sandu, cu 54,8%, față de Igor Dodon cu doar 45,2%. Nici acest sondaj nu ține cont de voturile din diaspora.

Rezultatul acestor alegeri este decis de voturile din diaspora. Duminică, au fost cozi la votul din secțiile organizate în străinătate, inclusiv la București. Prezența a fost mai mare ca în primul tur – 48,44% în Moldova și 52,44% cu tot cu voturile din diaspora, conform cifrelor Comisiei Electorale Centrale de la ora 21.00. În total, au votat peste 1,6 milioane de moldoveni.

Maia Sandu s-a clasat prima și în primul tur de scrutin, de la începutul lunii noiembrie.

Republica Moldova, cea mai săracă țară din Europa, a fost zguduită în ultimii ani de mai multe crize politice și scandaluri de corupție.

Maia Sandu promite că pregăti aderarea țării la Uniunea Europeană, va reduce cheltuielile administrației prezidențiale și va apăra interesele țării împotriva Rusiei.

Pe de altă parte, Igor Dodon s-a erijat într-un garant al stabilității și le promite alegătorilor „relații bune cu Rusia” și „o schimbare în bine”.

„Mulți vor vota nu pentru Sandu, ci împotriva lui Dodon”, care a devenit un „simbol al corupției” în cei patru ani de mandat, a declarat pentru avocatul și activistul moldovean Stefan Gligor pentru AFP.