IntelligenceȘtiri

R.Moldova își alege președintele: Alegeri între Occident și Rusia

Cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați la urne duminică pentru al doilea tur al unui scrutin prezidențial tensionat în care se înfrunta o candidată pro-europeană împotriva liderului actual susținut de Moscova.

În primul tur, la începutul acestei luni, candidata pro-europeana Maia Sandu – în vârstă de 48 de ani – a obținut o victorie surprinzătoare, relatează EurActiv.

Sandu, care a lucrat pentru Banca Mondială și a deținut funcția de prim-ministru pentru o perioadă scurtă, a câștigat peste 36% din voturi, în timp ce președintele în exercițiu, pro-rusul Igor Dodn a luat 33%.

Sondajele publicate înaintea votului de duminică au arătat că rezultatul va fi probabil unul strâns.

Republica Moldova, cea mai săracă țară din Europa, a fost zguduită în ultimii ani de mai multe crize politice și scandaluri de corupție.

Sandu promite că pregăti aderarea țării la Uniunea Europeană, va reduce cheltuielile administrației prezidențiale și va apăra interesele țării împotriva Rusiei.

Pe de altă parte, Dodon se erijează într-un garant al stabilității și le promite alegătorilor „relații bune cu Rusia” și „o schimbare în bine”.

„Mulți vor vota nu pentru Sandu, ci împotriva lui Dodon”, care a devenit un „simbol al corupției” în cei patru ani de mandat, a declarat pentru avocatul și activistul moldovean Stefan Gligor pentru AFP.