EnergieȘtiri

Putin afirmă că prețul actual ale petrolului este acceptabil, dar Rusia este pregătită că coopereze cu OPEC+

Sursa: OPEC

Președintele rus Vladimir Putin a declarat recent că prețul actual ale petrolului este acceptabil, iar Rusia are la îndemână instrumentele pentru a reacționa la orice efecte negative în plan economic ale răspândirii coronavirusului, însă Moscova este pregătită să coopereze cu grupul OPEC+ pentru a ajuta piața mondială a petrolului.

  • Grupul OPEC+ reunește țările membre Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), dar și mari producători de petrol neafiliați OPEC, printre care Rusia, Mexic și Kazakhstan.
  • Moscova și-a manifestat opoziția față de reducerea producției de petrol a țărilor membre OPEC+, argumentând că o măsură de acest fel nu garantează revigorarea cererii.
  • Pe de altă parte, la începutul lunii trecute, Arabia Saudită, susținută de alte state arabe, a propus scăderea producției OPEC+ cu 600.000 de barili pe zi (bpd).

“Vreau să subliniez că pentru bugetul rus, pentru economia noastră, nivelul actual al prețurilor petrolului este acceptabil”, a afirmat Putin, la o întâlnire cu oficialii și producătorii ruși din domeniul energiei, care s-a desfășurat duminică, relatează publicația The Moscow Times.

Cotația petrolului Brent a scăzut săptămâna trecută sub 50 de dolari/baril, cel mai mic preț de la sfârșitul anului 2018, pe fondul temerilor că epidemia de coronavirus va provoca prăbușirea cererii de petrol.

Liderul rus a adăugat că este de părere că grupul OPEC+ este un mecanism eficient pentru conservarea pe termen lung a stabilității pe piața petrolului.

Analiștii consideră că reducerea cotelor de producție este mai importantă pentru Arabia Saudită decât pentru Rusia. Riadul speră că diminuarea cotelor de producție va genera redresarea preţului petrolului, în contextul în care piața este în acest moment suprasaturată cu petrol, iar cererea este în declin din cauza reducerii activității industriale în China ca urmare a epidemiei.

“Arabia Saudită are mai multă nevoie de reduceri de producție decât Rusia”, a afirmat Ryan Fitzmaurice, un analist de la Rabobank, citat de Bloomberg.

Miniștrii de profil ai statelor membre OPEC + ar urma să se întâlnească pe 5-6 martie, la Viena, pentru a discuta despre situația pieței, cât și în legătură cu viitorul alianței între OPEC și alți producători de petrol. Rusia nu a anunțat încă poziția sa oficială în ceea ce privește continuarea alianței.