ApărareȘtiri

Putin susține că mercenarii ruși arestați în Belarus ar fi fost ademeniți acolo de spionii ucraineni și americani

Sursa: TASS

Președintele Vladimir Putin a declarat joi că un grup de ruși care au fost reținuți la finalul lunii iulie în apropiere de Minsk, fiind acuzați că ar fi încercat să destabilizeze țara înainte de alegeri, au fost ademeniți în Belarus de agențiile de spionaj ucrainene și americane, relatează agenția de știri Reuters.

La finalul lunii iulie, serviciile de securitate din Belarus au anunțat că au reținut 33 de presupuși mercenari din gruparea paramilitară rusă Wagner, despre care se crede că are legături cu Kremlinul. Regimul de la Minsk susținea în acel moment că aceștia că încearcă să destabilizeze țara înainte de alegeri, lucru negat vehement de Moscova.

La o lună după incident, președintele Rusiei a indicat și presupușii vinovați.

“Repet, acești oameni au călătorit pentru muncă într-o țară terță. Au fost ademeniți acolo, târâți peste graniță … A fost o operațiune a agențiilor de informații ucrainene împreună cu cele americane”, a afirmat liderul de la Moscova.

După alegerile prezidențiale, câștigate cu un scor neverosimil de Alexander Lukașenko, aflat la putere de 26 de ani, regimul de la Minsk i-a repatriat pe furiș pe presupușii mercenari.

Belarusul este de mai multe săptămâni scena unor ample proteste izbucnite în urma scrutinului prezidențial. Opoziția contestă rezultatul, afirmând că au fost înregistrate numeroase cazuri de fraudă electorală, astfel că zeci de mii de persoane au ieșit pe străzi pentru a protesta. În replică, forțele de securitate au intervenit în forță pentru a reprima manifestațiile, mai mulți protestatari fiind răniți sau uciși.

Președintele de la Minsk a acuzat Statele Unite, NATO și Europa că orchestrează protestele din Belarus.

Înainte de alegerile din 9 august, inamicul Belarusului în viziunea lui Lukașenko era Rusia, însă, după ce regimul de la Minsk a obținut sprijin militar din partea Moscovei, inamicul a devenit Occidentul.

În ultimele zile, Vladimir Putin a indicat că Rusia este dispusă să intervină cu forțe de securitate în Belarus pentru a salva regimul Lukașenko.

NATO și UE au solicitat Rusiei să se abțină de la o intervenție în Belarus împotriva protestatarilor antiguvernamentali.