ApărareȘtiri

Putin ordonă Ministerului rus al Apărării să semneze acordul pentru crearea unei baze logistice navale în Sudan

Sursa: Russian Navy

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat Ministerului Apărării de la Moscova să încheie un acord cu Sudanul privind crearea unui centru naval rusesc în țara africană, informează agenția de știri TASS.

Rusia intenționează să creeze un centru logistic pentru Forțele Navale Ruse în Sudan, care va găzdui până la 300 de oameni, atât militar, cât și personal civil.

Potrivit proiectului de acord dintre cele două țări, instalația logistică a Marinei Ruse în Sudan „îndeplinește obiectivele menținerii păcii și stabilității în regiune, este defensivă și nu vizează alte țări”.

Baza logistică navală poate fi utilizată pentru efectuarea reparațiilor și alimentarea cu provizii și pentru ca membrii echipajului navelor rusești să se odihnească.

Proiectul de acord prevede că maximum patru nave militare pot staționa la baza logistică, inclusiv „nave cu sistem de propulsie nucleară, cu condiția respectării normelor de siguranță nucleară și de mediu”.

În noiembrie 2017, în cursul unei vizite la Moscova a lui Omar al-Bashir, președintele Sudanului din acel moment, cele două părți au ajuns la un acord privind asistența Moscovei pentru modernizarea forțelor armate sudaneze.

La vremea respectivă, Administrația de la Khartoum a indicat că este interesat să discute cu Moscova problema utilizării bazelor sale de la Marea Roșie.

În mai 2019, a intrat în vigoare un acord bilateral ruso-sudanez privind cooperarea militară pe o perioadă de șapte ani. Acesta stipulează, în mod particular, “un schimb de opinii şi informaţii despre chestiuni politice şi militare şi despre aspecte ale consolidării securităţii internaţionale, un schimb de experienţă despre operaţiunile de menţinere a păcii sub egida ONU, interacţiunea în căutarea şi salvarea pe mare şi dezvoltarea relaţiilor privind pregătirea comună a trupelor”.