ApărareȘtiri

Vladimir Putin a ținut un minut de reculegere pentru militarii ruși morți în Ucraina. Nicio mențiune despre victimele civile

Vladimir Putin la reședința Novo-Ogaryovo cu ocazia unei reuniuni a Consiliului de Securitate pe 3 martie 2022 (FOTO Andrei Gorshkov/TASS)

Președintele rus Vladimir Putin și membri permanenți ai Consiliului de Securitate (CS) al Federației Ruse au păstrat joi un minut de reculegere în memoria militarilor ruși decedați în timpul războiului în Ucraina, a transmis agenția de știri TASS.

Generalul-maior Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a declarat anterior că 498 de militari ruși au fost uciși și 1.597 au fost răniți în timpul operațiunii din Ucraina.

Liderul de Kremlin însă nu a făcut nicio referire la cei peste 2.000 de civili ucraineni și-au pierdut viețile de la începutul invaziei ruse, în cursul luptelor și bombardării orașelor din Ucraina,

La reuniunea de joi a Consiliului de Securitate (CS) al Rusiei, liderul de le Kremlin a mai afirmat că ostilitățile arată că Rusia luptă contra neonaziștilor.

„Faptul că luptăm în mod specific împotriva neonaziștilor este demonstrat de însuși cursul ostilităților. Formațiuni naționaliste şi neonaziste, printre care se numără mercenari străini, inclusiv din Orientul Mijlociu, se ascund în spatele civililor, folosesc oamenii ca scuturi umane”, a afirmat Putin, adăugând că ucrainenii ar fi amplasat echipamente militare grele în zone rezidențiale.

Putin a mai susținut că forțele armate ruse au oferit coridoare umanitare pentru civili, dar naționaliștii nu permit oamenilor să plece, deși, tot joi, oficialii din Ucraina și Rusia au ajuns la o înțelegere privind asigurarea comună a anumitor coridoare umanitare, inclusiv prin încetare temporară a focului în anumite zone.

“Repet, sute de străini încearcă să părăsească zona de război, dar nu au voie. De fapt, sunt ținuți ostatici, trag de timp. Sau li se oferă să evacueze prin Lviv, în Polonia. Adică să conducă prin întreaga zonă de război, punându-i în pericol”, a afirmat Putin.

De la începutul conflictului, în doar o săptămână, un milion de ucraineni au fugit din fața războiului în țările din jur, majoritatea în Polonia și România. Majoritatea refugiaților, inclusiv străini, s-au îndreptat spre Lviv și alte orașe din vestul Ucrainei, unde până în acest moment nu se înregistrează lupte, doar bombardamente sporadice. Pe de altă parte, estul țării, de-a lungul frontierei cu Rusia, este scena confruntărilor acerbe.

Liderul de la Moscova a mai afirmat că operațiunea militară a Rusiei în Ucraina decurge conform planurilor și susține că trupele sale luptă pentru denazificarea Ucrainei.

Ucraina susține că pierderile armatei ruse sunt mult mai mari decât cele anunțate de Moscova.