InfrastructurăȘtiri

Putin a anunțat că Rusia a aprobat un vaccin pentru coronavirus, însă experții internaționali sunt sceptici în legătură cu siguranța vaccinului

Președintele Vladimir Putin, a declarat marți că Rusia a aprobat un vaccin pentru coronavirus, primul de acest fel din lume, însă mai mulți oameni de știință s-au declarat îngrijorați, având în vedere că vaccinul nu a fost supusă unor studii din faza 3, care sunt considerate esențiale pentru a garanta siguranța unui vaccin, potrivit Bussines Insider și Digi 24.

Vaccinul, dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova, a fost lansat la mai puțin de două luni de la începutul testelor pe oameni, a spus Vladimir Putin, citat de Reuters și New York Times.

Prin aprobarea folosirii vaccinului, Rusia poate începe inocularea în masă, deși testele clinice de siguranță și eficacitate sunt încă în desfășurare.

Viteza cu care Rusia s-a mișcat în a produce un vaccin arată că este determinată să câștige cursa globală pentru dezvoltarea acestuia, însă tocmai această viteză a ridicat îngrijorări cu privire la faptul că Rusia pune prestigiul internațional înaintea siguranței.

„Un vaccin împotriva coronavirusului a fost înregistrat pentru prima dată în lume în această dimineață. Știu că funcționează și că este eficient, formează imunitate stabilă (n. red. – împotriva COVID-19”, a declarat Vladimir Putin.

Președintele rus a dezvăluit, de asemenea, că una dintre fiicele lui a luat vaccinul și că ar fi avut o ușoară temperatură după injecție, însă acum se simte bine.

Rusia nu a făcut publice rezultatele științifice ale testelor clinice pentru vaccin, astfel că presupusa sa eficacitate nu poate fi verificată.

Potrivit unor relatări din presă, oamenii de știință de la Institutul Gamaleya și-au injectat prototipul pentru a accelera dezvoltarea și au trecut cu grabă peste unele teste.

Asociația Organizațiilor de Cercetări Clinice din Rusia a declarat că decizia oamenilor de știință de a se injecta a fost o „încălcare brută a chiar fundamentelor cercetării clinice, a dreptului rus și a reglementărilor internaționale acceptate universal”, potrivit Associated Press.

Studiile din faza 3, care implică de obicei mii de participanți, vor fi efectuate după ce vaccinul a primit aprobarea de comercializare, a indicat Reuters.