ApărareȘtiri

Reprezentantul lui Putin susține că Rusia nu își propune să divizeze Ucraina, ci vrea să o dezarmeze și să o elibereze de „ideologia nazistă”

Vladimir Putin și Dmitri Peskov (ITAR-TASS/Mikhail Metsel)

Rusia nu își propune să divizeze Ucraina în mai multe părți, ci urmărește doar să dezarmeze Kievul, care prin acțiunile sale amenință statele separatiste pro-ruse din estul țării, dar și să obțină garanții pentru propria sa securitate, a declarat purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin, într-un interviu pentru postul Sky News Arabia, citat de agenția TASS.

Afirmația lui Peskov pare să-l contrazică pe Vladimir Putin care a indicat în repetate rânduri că Ucraina ar fi fost creată din teritorii luate de liderii sovietici de la Rusia și țări din zonă, precum Polonia sau România.

„Vrem să ne atingem scopurile, primul fiind demilitarizarea Ucrainei. Vrem să avem garanții constituționale al unui statut neutru pentru Ucraina”, a afirmat Peskov, care adăugat că Rusia este pregătită pentru o soluție diplomatică.

Oficialul rus a reluat acuzațiile privind presupusa influență nazistă în Ucraina: „După lovitura de stat din 2014, Ucraina a devenit supusă influenței ideologiei naziste. (…) Vrem să o eliberăm de această ideologie. În plus, prezența infrastructurii NATO în Ucraina a crescut, ceea ce amenință direct securitatea Rusiei. (…) Nu ne propunem să împărțim teritoriul ucrainean în părți, dar ne străduim să asigurăm garanții pentru propria noastră securitate”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Reprezentantul Kremlinului a vorbit și despre incidentul de la centrala nucleară Zaporijjea, susținând că de fapt ar fi fost o provocare a extremiștilor ucraineni care au atacat forțele ruse” din Ucraina.

„A fost o provocare a naționaliștilor ucraineni, a unui grup de luptători, au atacat o patrulă, trupe rusești, așa că patrula rusă a trebuit să răspundă”, a explicat Peskov, adăugând că situația este sub control și nu există amenințări la adresa securității.

Un incendiu a izbucnit într-o clădire zona centralei nucleare la primele ore ale zilei de vineri, în cursul luptelor. Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a raportat ulterior că incendiul a fost stins și nu au fost raportate victime.