ApărareȘtiri

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului este convins că un nou război mondial este imposibil în prezent

O conflagrație majoră la nivel mondial este în prezent imposibil ca urmare a parității nucleare între Rusia și Statele Unite, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, în legătură cu riscul izbucnirii unui război global în cadrul căruia să fie utilizate arme atomice.

“Ar putea izbucni un război? [Președintele rus Vladimir] Putin a spus clar că este puțin probabil. Suntem protejați de paritatea nucleară”, a declarat Peskov într-un interviu difuzat săptămâna trecută de postul de televiziune One, relatează agenția de știri TASS.

Potrivit oficialului rus, importanța parității nucleare poate fi greu supraestimată, deoarece este un mecanism “de stabilizare a întregului sistem actual de relații internaționale”.

“Există încercări constante de a perturba această paritate nucleară, iar Rusia a luat o serie de acțiuni ca să asigure întregul sistem de paritate nucleară”, a afirmat Peskov, explicând că Moscova a introdus sisteme care să garanteze apărarea Rusiei împotriva unui potențial atac preventiv din partea Statelor Unite.

„Cred că nu este nevoie să vorbim despre un război, deoarece este imposibil”, a conchis reprezentantul Kremlinului.

Statele Unite și Rusia dețin de departe cele mai vaste arsenale atomice din lume. Aproape 90% din armele nucleare aparțin Statelor Unite (5.550) și Rusiei (6.255), potrivit Institutului Internațional de Cercetări în domeniul Păcii de la Stockholm (SIPRI).

Cele nouă state care dețin arme atomice – Statele Unite, Rusia, Regatul Unit, Franța, China, India, Pakistan, Israel și Coreea de Nord – aveau în total aproximativ 13.080 arme nucleare la începutul anului 2021.

Disputele recente între Washington și Moscova pe tema armelor nucleare, precum și ascensiunea Chinei provoacă temeri sporite privind relansarea cursei de înarmare nucleară între cele mai mari puteri atomice.

În extremis, ultimul acord internațional de control a armelor strategice rămas în vigoare între SUA și Rusia, New START, a fost prelungit în februarie 2021 pe o perioadă de cinci ani.

Acest acord limitează la 1.550 numărul de focoase strategice active pentru fiecare țară semnatară, iar numărul sistemelor operaționale de lansare este de maxim 700, incluzând în această categorie rachete balistice lansate de la sol (ICBM); de pe submarine (SLBM) și de bombardiere grele (ALBM).