ApărareȘtiri

Proteste în Belarus față de victoria controversată a lui Lukașenko. Reacții critice din partea țărilor UE, inclusiv României

Sursa: BelTA

Autoritățile din Belarus au anunțat luni că actualul lider de la Minsk, Alexander Lukașenko, aflat la putere de 26 de ani, a obținut o victorie zdrobitoare, însă opoziția contestă rezultatul, afirmând că au fost înregistrate numeroase cazuri de fraudă electorală, astfel că mii de susținători ai opoziției au ieșit pe străzi pentru a protesta. În replică, forțele de securitate au intervenit în forță pentru a reprima manifestațiile, mai mulți protestatari fiind răniți, iar un tânăr demonstrat și-ar fi pierdut viața, relatează Euronews, RTL și Radio Europea Liberă.

Uniunea Europeană și numeroase țări din Europa, inclusiv România, au criticat modul în care s-au desfășurat alegerile și intervenția forțelor de securitate împotriva protestatarilor.

Conform rezultatelor oficiale, anunțate luni, Lukașenko a obținut un al șaselea mandat de președinte, câștigând peste 80% din voturi, în timp ce principala sa adversară, Svetlana Tikhanovskaia, soția unui lider al opoziției aflat la închisoare, a primit doar 9,9% din voturi. Tikhanovskaia a respins rezultatele oficiale și a cerut președintelui să renunțe la putere.

În urma comunicării rezultatelor alegerilor prezidențiale, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut autorităților din Belarus „să asigure că voturile exprimate la scrutinul de ieri (n.red. 9 august) sunt socotite și publicate cu acuratețe”.

De asemenea, Ursula von der Leyen a condamnat “hărțuirea și reprimarea violentă a protestatarilor pașnici”.

La rândul său, Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe, s-a declarat “foarte preocupat de evoluțiile recente din Belarus”.

„Foarte preocupat de evoluțiile recente din Belarus. România îndeamnă Belarusul sa respecte pe deplin drepturile fundamentale ale omului și este ferm convinsă ca singura cale de urmat este stoparea violențelor și inițierea dialogului politic cât mai curând posibil”, a scris Bogdan Aurescu pe Twitter.

Un mesaj de condamnare a violențelor din Belarus a venit și dintr-o declarație comună semnată de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Europene, Joseph Borell, și de comisarul european pentru vecinătate Oliver Verhely, relatează Radio Europa Liberă.

„Noaptea alegerilor a fost marcată de violențe disproporționate și de neacceptat împotriva protestatarilor pașnici. (…) Condamnăm violența și cerem eliberarea imediată a tuturor celor arestați în timpul nopții. Autoritățile belaruse trebuie să asigure că dreptul fundamental al adunărilor pașnice este respectat. (…)