ApărareȘtiri

Presa rusă susține, fără dovezi, că militarii ucraineni ar fi vândut rușilor un sistem HIMARS

m777
HIMARS (US Army)

Presa rusă susține că militarii ucraineni ar fi vândut rușilor un sistem de artilerie reactivă HIMARS pentru 880.000 de dolari, însă relatările în acest sens nu sunt însoțite de vreo dovadă, iar oficiali de la Kiev avertizează că astfel de informații “ar putea face parte din războiul informațional al Rusiei cu scopul descurajării partenerilor internaționali”.

Presupusa vânzare a unui sistem HIMARS a fost anunțată marți pe canalul “Rybar” de pe rețeaua de microblogging Telegram, un canal afiliat propagandei pro-Kremlin.

Însă, la fel ca în alte cazuri similare, rușii nu au prezentat fotografii sau înregistrări video care să confirme capturarea acestor “trofee”.

În același timp, Washingtonul a indicat că este în contact permanent cu oficialii ucraineni pentru a se asigura că armamentul american nu ajunge în alte țări.

Potențialul ca armele americane trimise în Ucraina să cadă pe mâini greșite este “printre o serie de considerații”, având în vedere “situația dificilă” de pe teren din țară, a declarat marți Bonnie Denise Jenkins, subsecretar american pentru controlul armelor și securitate internațională, informează Financial Times.

“SUA își iau foarte în serios responsabilitatea de a proteja tehnologiile militare de origine americană și de a preveni deturnarea sau proliferarea ilicită a acestora”, a declarat Jenkins, adăugând că SUA au fost în “contact continuu” cu Kievul pe această temă.

Canalul cu caracter propagandistic “Rybar” este cunoscut și pentru faptul că, în urmă cu câteva săptămâni a anunțat și vânzarea a două tunuri autopropulsate franceze Caesar, pentru 120.000 de dolari bucata, informație care a fost ulterior pe deplin confirmat de surse occidentale, susține bloggerul Iuri Podolyaka, citat de publicația rusă pravda.ru.

Probabil, bloggerul rus face referire la un avocat francez, care, fără să aducă vreo dovadă în sprijinul afirmațiilor sale, a indicat că rușii ar fi cumpărat două piese de artilerie autopropulsată Caesar.

„Un alt succes Macron: 2 tunuri franceze Caesar au fost interceptate intacte de ruși. În prezent, se află în fabrica Uralvagonzavod din Urali pentru studiu și posibilă inginerie inversă. Mulțumesc Macron, noi suntem cei pentru care plătim”, a afirmat avocatul Régis de Castelnau, într-un mesaj pe Twiiter.

Numai că niciunul dintre rapoartele zilnice ale Ministerului rus al Apărării nu a menționat capturarea a două piese de artilerie Caesar. Iar presa rusă a început să relateze despre acest subiect abia la trei zile de la publicarea mesajului lui Régis de Castelnau.

Ulterior, compania rusă de stat Uralvagonzavod a difuzat un mesaj prin care părea să confirme informația, însă fără să prezinte măcar vreo imagine cu presupusele capturi.

Pe de altă parte, oficialii militari francezi au respins categoric informația în acest sens.

„Niciun element nu ne permite să confirmăm această informație, ceea ce pare foarte improbabil, chiar implauzibil”, a indicat Statul Major al Armatei franceze.

„Rușii sunt specialiști în dezinformare și manipularea informațiilor. […] Trebuie să punem asta în contextul actual al luptei informaționale, cu multe informații false care sunt vehiculate, în special pe rețelele de socializare”, au adăugat oficialii francezi, potrivit protalului Zone Militaire Opex 360.

“Informația că Ucraina devine un centru major pentru contrabanda cu arme nu corespunde realității”, a spus Sak, consilier al ministrului apărării din Ucraina.

“Orice mișcare de armament fie în Ucraina, fie în afara Ucrainei – atunci când o astfel de mișcare este necesară pentru reparații atunci când este necesar – este foarte atent monitorizată și supravegheată atât de Ucraina, cât și de partenerii noștri internaționali”, a explicat Sak

Oficialul ucrainean a indicat că cei care susțin acest lucru “ar putea face parte din războiul informațional al Rusiei cu scopul a de descuraja partenerii internaționali să furnizeze Ucrainei armamentul necesar pentru victorie”.