IntelligenceȘtiri

Propaganda rusă răspândește știri false potrivit cărora Polonia intenționează să se alăture Rusiei pentru a pune mâna pe vestul Ucrainei

Kremlin (FOTO: Vladimir Gerdo/TASS)

Propaganda rusă răspândește știri false potrivit cărora Polonia intenționează să se alăture Rusiei pentru a pune mâna pe părți din vestul Ucrainei, a anunțat Centrul ucrainean de Combatere a Dezinformării, citat de agenția Ukrinform.

https://www.ukrinform.net/rubric-society/3488701-kremlin-spreading-fake-news-of-polands-insidious-plans-for-ukraine.html

„Propaganda rusă răspândește știri false care susțin că Polonia intenționează în mod insidios să se alăture Rusiei și să pună mâna pe o parte de vest a Ucrainei. Un videoclip cu mesajul relevant este difuzat de un blogger pro-Kremlin Yuriy Podoliak”, se arată în raportul centrului.

Dezinformările potrivit cărora Polonia și alte țări vecine, inclusiv România, s-ar pregăti să anexeze părți din Ucraina fac parte din războiul informativ hibrid al Rusiei împotriva Ucrainei, care își propune să submineze legăturile dintre Kiev și statele NATO vecine.

Teoriile privind divizarea Ucrainei par direct influențate de discursul președintelui rus Vladimir Putin, care a afirmat, în mai multe rânduri, Ucraina modernă a fost creată de sovietici smulgând teritorii din Rusia, dar și niște pământuri ce aparțineau anterior Poloniei, României și Ungariei. De notat că liderul de la Kremlin susține că Basarabia și Bucovina de Nord „au fost ocupate” de România în 1918.

Narațiunea prezentată de Putin ignoră complet existența Republicii Populare Ucrainene din perioada 1917-1920, care a administrat o mare parte a teritoriului actualei Ucraine (fără Bucovina și sudul Basarabiei) înainte de a fi invadată și anexată de Uniunea Sovietică.