ApărareȘtiri

Producătorul blindatelor ușoare JLTV primește alte 102 de milioane de dolari de la România și alte patru țări

Vehicul blindat JLTV-T la BSDA 22 (foto: Oshkosh Defense)

Compania americană Oshkosh Defense a obținut pe data de 23 decembrie un contract în valoare de 102 milioane de dolari pentru fabricarea și livrarea de vehicule blindate din familia Joint Light Tactical Vehicles (JLTV) forțelor militare din România, Lituania, Macedonia de Nord și Brazilia.

Contractul, care reprezintă o modificare a unui acord anterior, este finanțat prin programul de vânzări militare străine (FMS) cu fonduri provenind de la România, Lituania, Macedonia de Nord și Brazilia.

Lucrările vor fi efectuate în orașul Oshkosh, statul american Wisconsin, și sunt programate să fie finalizat până pe 30 iunie 2023.

Compania americană produce în acest moment blindate JLTV pentru forțele speciale române, în baza unui contract cu o valoare estimată la 227,77 milioane lei, cu TVA (aproape 50 de milioane de dolari).

În noiembrie 2020, Guvernul României a anunțat că va achiziționa, în regim de urgență, vehicule blindate din SUA pentru subunitățile de operații speciale, cu scopul declarat de a elimina riscurile la adresa operativității acestor forțe.

Primele JLTV-uri ar putea ajunge la forțele speciale române în 2023, în condițiile în care Oskosh Defense va finaliza fabricarea vehiculelor în SUA până la sfârșitul acestui an calendaristic, a declarat un reprezentant al companiei americane, într-un interviu pentru Umbrela Strategică, în marja expoziției BSDA 2022.

JLTV, care înlocuiește venerabilul Humvee, este un vehicul tactic ușor care poate îndeplini o varietate de roluri pe câmpul de luptă, fiind deja în dotarea forțelor armate din Statele Unite. Alte țări NATO care au mai comandat vehicule JLTV sunt România, Lituania, Macedonia de Nord, Slovenia, Polonia și Belgia.

Americanii de la Oshkosh propun vehicule JLTV și pentru programul de înzestrare Autovehicule tactice blindate de tip uşor (ATBTU), cu o valoare totală estimată la aproximativ 4,58 miliarde de lei (fără TVA) și care prevede achiziția a peste 1.000 de vehicule de acest tip.

Producătorul din SUA a prezentat un blindat ușor Joint Light Tactical Vehicle (JLTV) și o remorcă JLTV (JLTV-T) la ediția din 2022 a expoziției Black Sea Defense Aerospace and Security (BSDA).