IntelligenceIT&CȘtiri

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite ar fi fost implicat în piratarea telefonului proprietarului companiei Amazon

Operațiunea de piratare a avut loc cu cinci luni înainte de asasinarea lui Jamal Khashoggi, un jurnalist Washington Post şi critic al regimului din Arabia Saudită.

Telefonul proprietarului companiei Amazon, Jeff Bezos, ar fi fost piratat în 2018, în urma unui mesaj WhatsApp ce a fost trimis de pe contul personal al prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, potrivit unor surse citate de The Guardian, iar Financial Times a transmis că în urma piratării au fost extrași zeci de gigabiți de date.

Arabia Saudită a negat categoric acuzațiile, calificându-le drept „absurde”.

Se crede că piratarea telefonului miliardarului american a fost realizată cu ajutorul unui fișier video trimis lui Bezos de pe contul prințului saudit pe 1 mai 2018. Fișierul video conținea și un program de tip malware, informează surse citate de The Guardian.

Se crede că incidentul s-a produs după un schimb de mesaje amicale pe WhatsApp între Bezos și prințul saudit, după ce s-au întâlnit la o cină de afaceri la Los Angeles, în timp ce liderul saudit era într-o vizită oficială în SUA.

Citând o investigație digitală realizată de FTI Consulting, Financial Times a relatat marți că o cantitate mare de date – zeci de gigabiți – a fost extrasă de pe telefonul lui Bezos în decurs de câteva luni, înainte ca breșa de securitate să fie depistată. Nu se cunoaște în acest moment ce date au fost sustrase din telefon sau cum au fost ele folosite.

Analiza realizată de FTI Consulting, o firmă de consultanță angajată de Jeff Bezos, a arătat că, în câteva ore de la expedierea fișierului video infectat, o cantitate „masivă și neautorizată” de date a început să fie extrasă, în cadrul unei operațiuni care a continuat mai multe „luni”.

Un purtător de cuvânt al FTI Consulting a declarat pentru Financial Times că activitatea sa este “confidențială” și a refuzat să comenteze informațiile vehiculate.