InfrastructurăȘtiri

Primul tren electric de lung parcurs produs de Alstom va fi livrat CFR în noiembrie

Foto: AFR Oficial

Primul tren electric de lung parcurs pentru căile ferate române va fi livrat de Alstom în 25 noiembrie și va ajunge la București pe 2-3 decembrie, după care va intra în procedurile de preluare de către ARF, în vederea introducerii în exploatare comercială, a anunțat Autoritatea pentru Reformă Feroviară.

Alstom trebuie să livreze României încă 36 de rame electrice RE-IR1, pentru introducerea în exploatarea comercială, în cadrul unui contract de aproape 2,5 miliarde de lei, proveniți din fonduri europene nerambursabile și din bugetul de stat.

O echipă a ARF a mers în perioada 4-6 octombrie la fabrica Alstom Konstal, din Katowice (Polonia)  pentru a inspecta primul tren electric – Coradia Stream RE-IR 102 – ”aflat într-un stadiu avansat de producție”.Specialiștii au examinat conformitatea specificațiilor și solicitărilor incluse în Caietului de Sarcini cu procesul de fabricație a ramelor electrice.

În perioada următoare, MTI și ARF vor derula o consultare publică pentru stabilirea numele comercial al noului serviciu de transport feroviar de călători al României.

În cursul anului 2024, pe măsură ce restul trenurilor Alstom vor fi livrate (după finalizarea producției și a procedurilor legale europene și naționale), se vor introduce noi servicii de transport, pe rutele magistrale electrificate.