ApărareȘtiri

Primul lot de vehicule Piranha V urmează să fie livrat în curând Ministerului Apărării

Sursa: General Dynamics European Land Systems

Direcția generală pentru armamente, împreună cu Statul Major al Forțelor Terestre, vor desfășura începând de marți, 30 iunie, la sediul Uzinei Mecanice București S.A., ultima etapă din cadrul activităților de testare – evaluare de acceptanță a produselor PIRANHA V aferente programului „Transportor blindat pentru trupe 8×8”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Ulterior parcurgerii acestei activități, vor fi demarate procedurile pentru instruirea personalului implicat în procesul de operare și mentenanță și recepția primului lot constând în 36 de transportoare blindate pentru trupe 8×8 – PIRANHA V.

Totodată, demararea activităților de testare – evaluare de acceptanță a produselor PIRANHA V, presupune continuarea procesului de producție și integrare în țară a subsistemelor esențiale militare din compunerea transportoarelor.

Prin implementarea acestui program major de înzestrare, Ministerul Apărării Naționale continuă orientarea strategică de angajare la nivelul maxim posibil a resurselor industriei de apărare din România, iar derularea activităților a fost posibilă prin eforturi susținute ale specialiștilor Direcției generale pentru armamente și CN Romtehnica S.A., în cooperare cu cei ai operatorului economic GDELS Mowag GmbH.

România a comandat un număr de 227 de transportoare, din care o parte ar urma să fie asamblate în România, de la firma General Dynamics. Valoarea contractului se ridică la aproximativ 895 de milioane de euro.

Contractul însă nu s-a derulat fără probleme, astfel că Romtehnica, firma de stat administrată de MApN, a trimis producătorului Piranha 5 o factură de penalități în valoare de 8,5 milioane de euro pentru întârzierea înregistrată în livrarea blindatelor contractate la începutul anului 2018, relata agenția de știri Agerpres în decembrie 2019.

În octombrie 2019, generalul Nicolae Ciucă confirma pentru agenția RADOR că firma americană a achitat deja Ministerului Apărării Naţionale penalităţi în valoare de 8,5 milioane de euro pentru întârzieri.