ApărareȘtiri

Primul F-16 al Forțelor Aeriene ale SUA în Europa intră în lucrări de mentenanță în Polonia

Compania poloneză Wojskowe Zakłady Lotnicze No. 2 S.A (WZL 2) a primit luni, 14 noiembrie, primul avion de luptă F-16 al Forțelor Aeriene ale SUA în Europa (USAFE) care urmează să intre într-un proces planificat de mentenanță și extindere a duratei de viață, în baza unui acord pe cinci ani, a cărui valoare se ridică la 365 milioane de dolari.

Cu această ocazie, premierul de la Varșovia, Mateusz Morawiecki, a lăudat legăturile militare ale țării sale cu Statele Unite.

„Împreună cu Forțele Aeriene ale SUA, am construit o platformă pentru întreținerea și repararea F-16, care este, de asemenea, baza Forțele noastre aeriene”, a afirmat oficialul polonez, citat de Polskie Radio.

„Uzinele noastre de aviație vor fi unele dintre puținele din lume care vor deservi F-16”, a adăugat Morawiecki.

Prim-ministrul a adăugat că avioanele F-16 folosite de diferite țări vor fi deservite în Bydgoszcz din Polonia.

„Acesta este un mare succes pentru industria poloneză de apărare”, a declarat Morawiecki.

Liderul polonez a mai spus în conferința de presă că „nu există stat puternic fără o armată puternică”.

„Disproporția de forțe, vizibilă astăzi în Ucraina, poate fi compensată de echipamente moderne de luptă pe care le cumpărăm din Statele Unite, Coreea de Sud, Marea Britanie și alți aliați”, a subliniat el.

Contractul pentru întreținerea celor aproximativ 80 de aparate F-16 dislocate în Europa de aviația SUA a fost acordat anul trecut asocierii dintre furnizorul de servicii aviatice AAR Government Services din SUA, firma poloneză Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr 2 S.A (WZL 2) și o companie olandeză. Majoritatea lucrărilor urmează să fie executate la uzina WZL 2 din Bydgoszcz, Polonia.

Contractul, în valoare de 365 de milioane de dolari, prevede executarea de lucrări de întreținerea programată și neprogramată a aparatelor, un program de extindere a duratei de viață a aeronavelor de 8.000 până la 12.000 de ore de zbor și asistență tehnică pentru toate avioanele F-16 dislocate de aviația SUA din Europa.

Pe lângă F-16, compania Wojskowe Zakłady Lotnicze No. 2 deservește și aeronave C-130 Hercules, Su-22 și MiG-29 ale aviației poloneze.

În luna iunie a anului trecut, Companiile Wojskowe Zakłady Lotnicze No. 2 SA și Lockheed Martin au semnat un nou acord de cooperare privind întreținerea avioanelor F-16 ale Forțelor Aeriene Poloneze.

Exemplu pentru România?

Statele Unite este principalul furnizor de armament ai Forțelor Armate poloneze, Varșovia achiziționând o gamă largă de produse de la industria de apărare americană, de la sisteme antiaeriene Patriot la sisteme de artilerie reactivă HIMARS ori avioane de luptă F-16 și F-35. Având în vedere valoarea ridicată a achizițiilor militare poloneze din SUA, guvernul de la Varșovia a purtat negocieri îndelungate cu Washingtonul pentru a obține condiții avantajoase pentru industria autohtonă, astfel că numeroase firme poloneze produc componente în cooperare cu americanii.

În cazul țării noastre, Aerostar Bacău și Romaero sunt printre puținele companii românești majore implicate în întreținerea și dezvoltarea echipamentelor militare achiziționate din Statele Unite. Mentenanță pentru aeronavele F-16 ale aviației române este realizat de compania Aerostar Bacău. Totodată, firma din Bacău a fost desemnată să realizeze și procesul de modernizare a avioanelor F-16 ale Forțelor Aeriene Române, care vor fi aduse la standardul M6.XR, cu ajutorul echipamentelor și pachetului software furnizate de SUA.