ApărareȘtiri

Primele transportoare Piranha 5 configurate MEDEVAC sunt livrate armatei de GDELS

Foto: Piranha 5 configurată MEDEVAC (foto: GDELS Oficial)

GDELS – Mowag (General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH) va livra  joi  primele unități de Piranha 5 configurate ambulanță-MEDEVAC, pentru armată, a comunicat compania pentru Umbrela Strategică.

În total, începând din această săptămână,  vor fi furnizate 26 de transportoare Piranha 5 în varianta: Mortier, MEDEVAC , CBRN și Recuperare.

MApN  a semnat cu GDELS – Mowag (General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH) un acord-cadru pentru furnizarea către armata română a 227 de vehicule blindate pe roți Piranha 5 pentru trupe și sprijin logistic inițial, valoarea totală a acordului fiind de aproximativ 868 milioane de euro.

Piranha 5 aflate in dotarea armatei  au fost produse la Uzina Mecanică București , au turela de 12,7 mm si de 30mm produse în România de către Elbit Sistems, sistemul de comunicații și control este realizat de către companiile românești  CSR și Interactive, mortierul de 120mm este  fabricat in Romania de catre Elbit la Bacau si asamblat la Magurele, iar sistemele optice sunt produse de compania locală ProOptica.

Primele 36 de transportoare au fost livrate in 2020 si sunt in prezent operationale de catre Forțele Terestre (variantele APC și Post de comanda). Un număr de  32 de transportoare Piranha 5 au fost livrate în noiembrie 2021 și introduse în serviciul operațional tot de de către Forțele Terestre.

In martie anul trecut, s-a semnat un joint-venture intre UMB si GDELS Romania, care va livra 133 de transportoare Piranha 5 complet produse și asamblate în România pentru armata națională.