ApărareȘtiri

Prima vizită din 2021 a unui distrugător al US Navy în Marea Neagră/Rusia monitorizează nava americană

Distrugătorul USS Donald Cook (US Navy)

Distrugătorul american USS Donald Cook (DDG 75), clasa Arleigh Burke, a intrat pe data de 23 ianuarie în bazinul pontic, fiind prima vizită a unei nave americane în Marea Neagră de la începutul anului 2021, se arată într-un comunicat al Flotei a 6-a a Statelor Unite. Rusia a comunicat că monitorizează mișcările navei americane.

În chiar prima zi în Marea Neagră, vasul de război a efectuat un exercițiu aeronaval alături de o aeronavă americană de patrulare maritimă P-8 și un avion NATO de avertizare timpurie de tip E-3A.

“Operațiunile maritime integrate demonstrează capacitatea noastră de a combina fără probleme capabilități pentru a oferi protecție stratificată în toate domeniile de război”, a declarat viceamiralul Gene Black, comandantul Flotei a 6-a.

Forțele navale americane desfășoară misiuni navale de rutină în Marea Neagră în concordanță cu dreptul internațional și Convenția de la Montreux, se mai arată în comunicat.

Centrul de Control din cadrul Ministerului rus al Apărării a comunicat sâmbătă că Flota rusă a Mării Negre monitorizează mișcările navei americane, relatează agenția publică de presă Tass.

“Radarele Flotei Mării Negre au început să urmărească mișcările distrugătorului Forțelor Navale SUA Donald Cook, care a intrat în Marea Neagră pe 23 ianuarie 2021”, a informat Centrul.

Ultima vizită în Marea Neagră a distrugătorului USS Donald Cook a avut loc pe 23 noiembrie 2020.

NATO și-a consolidat prezența militară în zona pontică după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014. Pe de altă parte, Rusia susține că prezența în Marea Neagră a navelor militare ale țărilor NATO din afara bazinului pontic subminează stabilitatea regiunii.