IntelligenceȘtiri

Prima dezbatere Trump vs. Biden: Insulte, acuzații, întreruperi și prea puține proiecte concrete

Actualul lider de la Casa Albă, Donald Trump, s-a confruntat marți pentru prima într-o dezbatere electorală cu contracandidatul său democrat, Joe Biden, însă cele 90 de minute ale evenimentului au fost umbrite de insulte, acuzații și întreruperi repetate, în special din partea lui Trump, astfel că discuțiile pe tema unor proiecte concrete au lipsit aproape cu desăvârșire.

Președintele nu a ratat ocazia de a-i acuza pe democrați că încearcă să fure alegerile din noiembrie, relatează Reuters, potrivit agenției de știri Agerpres.

Moderatorul Chris Wallace nu a reușit deloc să aibă control asupra dezbaterii, liderul de la Casa Albă ignorându-i în mod repetat apelurile de a-l lăsa şi pe Biden să vorbească. Cei doi rivali au vorbit unul peste altul şi şi-au aruncat insulte, într-un meci de box politic captivant, dar care nu a permis niciunuia dintre ei să-şi impună punctul de vedere, scrie Reuters.

La un moment dat, un Biden exasperat a izbucnit, după ce fusese întrerupt de mai multe ori de Trump: “N-ai de gând să taci, omule? Nu e deloc o atitudine prezidenţială”.

Wallace a încercat zadarnic să-l domolească pe Trump, care nu a ţinut cont de limitele de timp prevăzute de formatul dezbaterii şi a vorbit în timpul lui Biden.

“Cred că această ţară ar avea mai mult de câştigat dacă amândoi aţi putea vorbi fără întreruperi. Vă rog, domnule, să permiteţi acest lucru”, a spus Wallace.

După ce Trump a replicat că ar trebui să-i spună la fel şi lui Biden, Wallace l-a atenţionat totuşi: “Sincer, dumneavoastră întrerupeţi mai mult”.

Aproximativ 1,4 milioane de americani votaseră deja până marţi seara, la ora dezbaterii, care pentru Trump a reprezentat una din puţinele şanse rămase de a schimba traiectoria unei curse pe care majoritatea sondajelor de opinie arată că o va pierde, o majoritate a americanilor dezaprobând modul în care a gestionat pandemia de coronavirus şi protestele împotriva nedreptăţilor rasiale.

Biden se bucură de un avantaj semnificativ în faţa lui Trump în sondajele de opinie la nivel naţional, deşi sondajele din statele-cheie, care vor decide alegerile, indică o competiţie mai strânsă.

E greu de spus dacă dezbaterea de marţi a putut schimba ceva în orientarea electoratului, presa internațională afirmând că această primă dezbatere a fost mai degrabă ca un meci de box.

Gerald Papy, redactorul-șef adjunct la publicațiile Le Vif/L’Express, a comentat că Trump a afișat imaginea unui bărbat dominator, dar nervos până la febrilitate, în timp ce fostul vicepreședinte Biden a încercat cu greu să impună figura liderului politic serios și responsabil. Eforturile lui Biden în acest sens însă s-au lovit de războiul verbal de gherilă al adversarului său.