ApărareȘtiri

Președintele Poloniei: Europa Centrală s-a emancipat și a încetat să mai fie un spațiu periferic între Occident și Orient

Președintele Poloniei, Andrzej Duda (Kancelaria Prezydenta)

Europa Centrală s-a emancipat cu succes datorită cooperării și libertății, și a încetat să mai fie un spațiu periferic între Occident și Orient, între puterile imperiale, a afirmat președintele Poloniei, Andrzej Duda, într-un editorial publicat în ediția de weekend a cotidianului francez L’Opinion.

“Datorită inițiativelor comune, Europa Centrală a încetat să mai fie acel spațiu periferic situat undeva între Vest și Est, între puterile imperiale – devenind o structură întărită de mai multe legături, conștientă de interesele sale și având influență asupra cursului lucrurilor în Europa. Am reușit să emancipăm Europa Centrală pentru a fi de acum înainte un subiect și nu doar un simplu obiect al proceselor politice și civilizaționale”, a afirmat președintele polonez.

Amintind cuvintele scriitorului ceh Milan Kundera, care afirma că Europa Centrală este un “Occident răpit”, și anume o parte a comunității culturale occidentale care s-a trezit, împotriva voinței sale, sub dominația sovietică, liderul de la Varșovia a subliniat atașamentul popoarelor din această regiune față de valorile care stau la baza culturii europene și a adăugat că, “poate mai bine decât altele, știm prețul pe care trebuie să-l plătim pentru a le apăra”.

Președintele Andrzej Duda a adăugat că succesele înregistrate de popoarele din Europa Centrală “pot servi și ca inspirație pentru ceilalți”, deoarece demonstrează că inițiativele de “cooperare nu pot avea decât rezultate pozitive”.

În acest sens, liderul polonez a amintit trei inițiative majore de cooperare în Europa Centrală, ale căror impact depășește cadrul regional: Grupul Visegrád (format din Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia); Grupul celor Nouă (format în 2015 la București, care include statele NATO din Flancul estic: România, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Ungaria, Slovacia, Cehia și Bulgaria) și Inițiativa celor Trei Mări (ce cuprinde țările din spațiul dintre Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră, printre care și România).

Cât privește viitorul, Andrzej Duda a afirmat că noul deceniu al secolului al XXI-lea este un “deceniu al incertitudinilor”, dar și “un deceniu de speranță și oportunități pentru reînnoirea civilizației”. Oficialul polonez și-a exprimat convingerea că Europa Centrală va lua parte la “construirea unei lumi mai bune, mai echitabile, mai verzi, mai bine aliniată cu principiile dezvoltării durabile”.