IntelligenceȘtiri

Presa rusă susține că o aeronavă britanică ar fi spionat avionul președintelui Putin deasupra Mării Negre

Presa rusă susține că o aeronavă de recunoaștere Boeing RC-135W Airseeker R1 a aviației britanice ar fi spionat avionul Iliușin Il-96-300PU, la bordul căruia se afla președintele Rusiei, Vladimir Putin, care se îndrepta spre Geneva, unde se întâlnește cu omologul său american, Joe Biden. Datele portalurilor AirNav RadarBox și Flightradar confirmă că avioanele s-au aflat în același timp în aceeași zonă a Mării Negre.

Totuși, nu există nicio dovadă care să indice că aeronava britanică chiar ar fi monitorizat avionul președintelui rus și să confirme informațiile vehiculate de presa rusă fidelă propagandei Kremlinului, cum ar fi Moskovsky Komsomolets.

Datele indică faptul că, în jurul orei locale 11 (ora GMT, 8:00), avionul britanic de recunoaștere și avionul prezidențial rus, cu indicativul RA-96022, se aflau în aceeași zonă, la câțiva zeci de kilometri est de orașul Varna din Bulgaria.

Avionul lui Vladimir Putin a zburat apoi pe deasupra României în calea sa spre Geneva, în timp ce aeronava britanică s-a întors la baza aeriană NATO de la Souda, Creta.

Avionul președintelui rus a aterizat pe aeroportul internațional de la Geneva la ora locală 12:27 (10:27 GMT).

Boeing RC-135W Rivet Joint este un avion de recunoaștere care poate detecta, identifica și localiza semnale din spectrul electromagnetic. Aparatul are un echipaj de peste 30 de persoane, inclusiv piloți, ofițeri pentru operațiuni electronice, specialiști în domeniul informațiilor și tehnicieni. Aeronava are o lungime de 41 metri și o anvergură de aproximativ 40 de metri, iar raza de acțiune este de 6.500 de kilometri la o viteză de croazieră de peste 800 km/oră.