ApărareȘtiri

Presa franceză: Producătorul de rachete MBDA în meandrele opace ale României

Exocet (MBDA)

“Europa apărării, atât de dragă Franței, este în mod clar foarte departe”, comentează jurnalistul Michel Cabirol, în publicația La Tribune, despre decizia României de a anula competiția pentru bateriile de coastă – în cadrul căreia grupul european MBDA era în frunte cu rachetele Exocet, în schimb, Bucureștiul alegând să achiziționeze direct rachete NSM din Statele Unite.

Jurnalistul francez relatează într-un articol din data de 5 septembrie că, potrivit presei române, Ministerul Apărării de la București anulează o cerere de oferte pentru baterii de coastă echipate cu rachete anti-navă (SIML), în cadrul căreia MBDA era în frunte cu cea mai modernă versiune de rachetă Exocet – MM40 Block 3C.

MBDA s-a impus în fața Saab (cu RBS 15), Kongsberg (cu NSM) și Boeing (cu Harpoon). România a lansat concomitent un proiect de lege ce prevede o achiziție de tip “guvern la guvern” și apelează la Raytheon și Kongsberg, care produc NSM (Naval Strike Missile).

Michel Cabirol amintește că această situație pare similară cu cea înregistrată în cazul unei alte licitații din România, cea a corvetelor.

“Aceasta este puțin aceeași poveste ca în cazul Naval Group, care a fost în cele din urmă declarată câștigătoare în România în urma unui maraton incredibil”, se afirmă în articolul din La Tribune, una dintre cele mai importante publicații franceze de business.

“Cu toate acestea, contractul nu este încă semnat …”, completează jurnalistul francez.

Cabirol mai explică faptul că singurul producător care a prezentat o ofertă ce respectă condiția de offset de 80%, compania europeană de rachete MBDA ar putea fi respinsă în favoarea Raytheon, care are însă o ofertă mult mai scumpă (200 de milioane de euro față de 137 de milioane).

MBDA consideră că competiția a fost complet părtinitoare.

După achiziționarea sistemului Patriot (Raytheon) pentru patru miliarde de dolari, România dorește să își continue achizițiile americane. Europa apărării, atât de dragă Franței, este în mod clar foarte departe …“, conchide jurnalistul francez.