ApărareȘtiri

O firma din SUA ar oferi Croației 12 avioane second-hand F-16 pentru 140-170 milioane USD/Zagrebul neagă

F-16 (OGMA)

Presa de la Zagreb a relatat săptămâna trecută că firma americană ProAeronautics, Inc., ar fi depus o ofertă pentru furnizarea unui număr de 12 avioane multirol second-hand F-16 Fighting Falcon Croației, la un preț cuprins între 140 și 170 milioane dolari, însă ministrul Apărării de la Zagreb a dezmințit categoric informațiile și a subliniat că ofertele pentru achiziția de avioane de luptă pentru aviația croată vor fi cunoscute pe data de 9 septembrie, relatează RTL Hrvatska și Euractiv.

De exemplu, România a plătit 628 de milioane de euro pentru cele 12 avioane second-hand F-16 achiziționate și modernizate la standardul MLU în 2013. Marea majoritate a banilor, circa 500 de milioane de euro, s-au dus în modernizarea lor și în instruirea piloților și personalului de la sol, potrivit Pro TV.

Informațiile au apărut inițial pe portalul croat de știri din domeniul apărării Obris.org, fiind apoi preluate de presa croată. În cele din urmă, ministrul croat al Apărării, Mario Banožić, a intervenit, explicând că detalii privind ofertele depuse vor fi cunoscute pe 9 septembrie, iar publicarea acestor informații constituie un act nechibzuit care dezinformează publicul.

“Am explicat deja că ofertele vor fi cunoscute pe 9 septembrie. Deci, nu există oferte oficiale”, a subliniat Banožić, care a precizat că printre ofertele depuse se numără avioane noi F-16 (din SUA) și Saab Gripen (din Suedia), dar și aeronave uzate Eurofighter din Italia, Rafale din Franța și F-16 din Israel, Grecia și Norvegia.

“Nu văd nicăieri nicio companie din America care să ofere F-16 second-hand”, a completat oficialul.

“Toți cei care au preluat informații incorecte de pe acel portal ar fi putut vedea că portalul prezintă o companie care este unul dintre ofertanții menționați și care își face publicitate pe portal”, a spus ministrul, miercuri, citat de Total Croatia News.

Nu este o ofertă obligatorie, a spus ministrul, adăugând că publicarea informațiilor a fost un act necugetat care a dezinformat publicul.

Momentan nu este clar ce conține presupusa ofertă și nici cât este de credibilă aceasta.

“Ni s-a spus că ofertantul va veni cu aceste informații dacă partea croată își va confirma interesul față de ofertă. Este o companie privată Pro Aeronautics, care poate fi susținută de stat în modelul Guvern la Guvern”, a explicat Igor Tabak de la portalul Obris.org. făcând referire la o posibilă tranzacție între guvernul croat și cel american, potrivit postului N1.

Croația a mai încercat în trecut să achiziționeze aeronave F-16 uzate din Israel, însă afacerea a căzut în urma opoziției manifestate de Washington.

Forțele Aeriene Croate au în prezent în dotare o escadrilă de avioane de vânătoare MIG-21, însă se pare că doar câteva aparate mai sunt operaționale, relatează agenția Reuters.

Potrivit site-ului companiei Pro Aeronautics, firma americană din Madison, Alabama, furnizează servicii de întreținere și suport operațional pentru aeronave.