ApărareȘtiri

Premierul Ciucă a discutat cu o delegație a producătorului transportoarelor Piranha V despre întărirea industriei naționale de apărare

Premierul Nicolae Ciucă la semnarea acordului între GDELS și UMB (FOTO: arhivă)

Prim-Ministrul Nicolae Ciucă a discutat joi, 14 iulie, cu delegația General Dynamics European Land System Romania(GDELS) despre modalitățile de consolidare a industriei naționale de apărare, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Guvernului.

În cadrul întâlnirii, a fost subliniată importanța programului Piranha V, aflat în derulare, și a fost reliefată nevoia de întărire a capabilităților industriei de apărare și de modernizare a echipamentelor militare.

Șeful Guvernului a mai afirmat că atragerea proiectelor de cercetare și dezvoltare este o prioritate, mai ales prin prisma aprofundării Parteneriatului Strategic cu Statele Unite.

„Trebuie să întărim industria de apărare, iar pentru asta avem nevoie de parteneri cu experiență solidă și dovedită”, a declarat Ciucă.

În 2017, România a comandat 227 de transportoare blindate de la firma GDELS-Mowag (General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH). Primele 36 au fost fabricate în Elveția, iar 191 sunt realizate în România, la Uzina Mecanică București. Valoarea contractului se ridică la aproape 900 de milioane de euro.

Valoarea obligațiilor de compensare aferente contractului pentru transportoarele blindate Piranha V se ridică la aproximativ 297 de milioane de euro, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în martie 2022, în cadrul ceremoniei de semnare a acordului de joint-venture între Uzina Mecanică București (UMB) și General Dynamics European Land Systems România (GDELS România).

Șeful Guvernului a precizat în acel moment că „din această sumă, până acum, s-a realizat implementarea a aproximativ 56%, valoare ce este specifică primului contract subsecvent, urmând al doilea contract subsecvent și demararea procesului pentru realizarea celorlalte 133 de transportoare”.

Pe lângă Uzina Mecanică București, la proiectul Piranha V participă și o serie de companii private din România, precum Elmet, care produce turela pentru transportoare; Pro Optica, ce furnizează echipamente pentru întreg ansamblul transportorului, CSR şi Interactiv, care contribuie la partea de comunicații și integrarea capabilităților de gestionare a sistemului informatic.

Până în acest moment, GDELS România și Uzina Mecanică București au livrat Armatei României un număr total de 68 de transportoare blindate Piranha V, acestea intrând în dotarea a două batalioane de infanterie.